Problema de gramatica. Tineti-va bine!

ANTE- SCRIPTUM – Va invit sa cititi noul post al lui nenea Dan. Este unic! Cel mai bun prieten al lui Toma Caragiu vorbeste despre cum s-au realizat celebrele momente si monoloage, cum era Toma in viata de toate zilele, cum era plimbat cu Mercedesul, noaptea, de catre insusi primul-ministru si cum a prezis ca va muri. 

O seara in cercul meu de prieteni ar reprezenta, pentru orice psihiatru, o a doua facultate. Va dau un exemplu. 

Aseara eram pe Smardan la o terasa si, dupa o discutie de aproape o ora despre fosile vii si ornitorinc, ca sa schimb subiectul, am povestit o nostimada petrecuta acum vreo 25 de ani. 

Intr-o pauza de repetitii, Malaele si un coleg si-au aruncat din plictiseala ochii pe ziarul Scanteia unde au citit urmatorul titlu: “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO”. Toate bune si frumoase pana se trezeste unu’ sa zica: “Nu-i corect AU vizitat! Corect e A vizitat! Ca el a vizitat si a luat-o si pe ea!” Discutia a continuat pana cand Malaele l-a intrebat si pe un masinist tigan. Ala s-a gandit si a spus: “Da-i pizda ma-sii, bine ca E sanatosi!”

Daca stiam ce voi declansa, mai bine ma aruncam in cap de pe Mitropolie decat sa le povestesc. A urmat o discutie aprinsa cu doua parti principale (Oana Dobre si Cotabita), doi spectatori cu pareri (eu si Bogdan Stanoevici) si un comentator foarte acid si obosit fiindca tocmai fusese coordonatorul discutiei despre ornitorinc (Teava). 

Eu acum va spicuiesc doar cateva replici rostite cu patos si voce tare:

 

“Deci IMPREUNA CU are rol de “si”! Atunci se spune Tovarasul N.C. impreuna cu tovarasa E.C. au vizitat!” 

“Nu! Corect e A VIZITAT! Daca schimbam topica o sa vedeti ca iese asa: Tovarasul N.C. a vizitat statul Congo impreuna cu tovarasa E.C!”

 “Deci el a vizitat Congo! Ca a luat-o si pe ea, asta e basca! El e principalul termen. Ea e secundar!” 

“Ceauseasca nu accepta sa fie secundar!” 

“Terminati dom’le ca nu e vorba de Ceauseasca!” 

“Depinde cum pronunti! Daca subliniezi “impreuna cu tovarasa E.C.” se poate spune A VIZITAT!” 

“Ce are a face pronuntia?!?!” 

“Are!” 

“Hipercorectitudinea gramaticala e o greseala” (aici a fost o pauza nedumerita) 

“Daca inainte de IMPREUNA e virgula e clar! Se spune A vizitat!” 

Discutia a ajuns departe. Le-am spus ca o voi suna pe o prietena draga in care am mare incredere. Persoana in cauza e absolut obsedata de corectitudinea gramaticala. Are un stil incredibil de a pune virgule (conform normelor gramaticale). Am facut greseala sa le spun ca ea m-a invatat cum, uneori, conjunctia copulativa “SI” se pune intre virgule. Si nu zici ca s-au apucat sa gaseasca o fraza unde aceasta regula e aplicabila. In spatele nostru era Teatrul de Comedie si un afis pe care scria “Ioana si focul”. De-aici s-a ajuns la o fraza care, am concluzionat noi, ar putea contine aceasta regula a lui “SI” intre virgule. 

“Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc” 

La 3 dimineata am sunat-o si pe prietena respectiva. Eram in drum spre casa. Varianta ei este ca se spune “Tovarasul Nicolae Ceausescu impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu A VIZITAT statul Congo” intrucat, asa am inteles din ce bodoganea somnoroasa, “impreuna” ala e un soi de caracteristica a vizitei. CUM A VIZITAT?! Impreuna cu tovarasa! 

Le-am spus ca voi ridica problema pe blog. Oana mi-a atras atentia ca problemele de gramatica nu se rezolva prin referendum. Dar n-o ascult! Ce?! Voi nu sunteti prietenii mei?! 

Asadar. ESTE CORECTA FORMA “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO” ?! Si, daca voi credeti ca nu e corecta, spuneti varianta buna si explicati de ce. Hai ca v-am stricat ziua! J

 

VA PUP, VA IUBESC si VA RESPECT!

151 Comentarii

 1. Lavinia spune:

  E “a vizitat”, dar eu zic sa o intrebam totusi pe Elena Ceausescu poate ne raspunde de acolo de sus. Si asa e mai inteligenta ca noi. Olimpica la chimie cu doar patru clase 8-|

 2. elena spune:

  Eu am vzitat
  Tu ai vizitat
  EI AU VIZITAT.etc
  Deci comunistii respectivi au vizitat Congo. Cel putin asta am invatat eu la scoala in clasa a sasea cand a fost lectia cu vrebul si conjugarea acestuia. Daca s-au schimbat regulile gramaticii romanesti de atunci , nu stiu…. :read:

 3. george spune:

  am gresyt ulktymul semn.sqze
  respect pe bune ;)

 4. george spune:

  salutary de pe terra ;) .da e corect.parere amea;sunt 2oua subyecte zyc yo sy sy acordul predyktuluy se face in functye de subyect nu?
  respect bendeac :quote:

 5. flo spune:

  corect e: au fost in vizita in statul Congo :devil

 6. Miki spune:

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO” este corect, in cazul in care vrei sa folosesti “a vizitat” din motive personale, inexplicabile poporului larg si total obsedante, fraza corecta ar fi: “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU, IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU, A VIZITAT STATUL CONGO” :)

 7. paul spune:

  click aici sa vedeti un concurs cu 13 jocuri stupide facute pe seama lui MJ.1 joc e sa prinzi copii pe care el ii arunca de la geam,sa-i faci 50 de operati la nas in 15 min,sa alegi din mai multi “michael jacksoni” pe cel care a violat copilul,iar daca alegi un infractor gresit,iti apare un miniclip cu MJ care se apropie de un copil iar copilul sta speriat intr-un colt al unui gang intunecos!!!

  votati acolo daca va plac jocurile,eu in fiecare zi votez cu “nu”
  :( ( ce lume rea :( dobitocii care e fac bani pe seama lui

  aici este linkul care va duca la jocurile cu regele POP

  :arrow: http://concurs.opublicitate.ro/Paul :| :x :? :( 8O :!: :confuse

 8. Penelopa spune:

  Da, corecta concluzia la care ati ajuns!
  Mister Ceausescu, avec madam Ceauseasca, A vizitat tot ce a vrut si pe noi ne-a lasat in bezna.
  Domnul e subiectul, doamna e doar un biet circumstantial sociativ. Adicatelea, acordul merge cu dumnealui, ea e un fel de constituent facultativ, anexa ciudata a unui alt ciudat (da’ cu rol de subect in enuntul dat)!

 9. andra spune:

  dupa regulile mele A VIZITAT, fara discutie. nu e ca si problema cu substantivele colective, in cazul careia e discutabil. dar pana una-alta ti-a scapat ceva in exemplul ala cu ”si” intercalat :P tineti, nu tine-ti, ca tineti voi, nu tine-ti tu copiii acasa ;)

 10. alto si nu altro spune:

  …adica: el, imreuna cu ea, a vizitat…
  el a vizitat impreuna cu ea

 11. alto si nu altro spune:

  Salutare! Scurt: fiecare alegeti cum va exprimati. A fost o exprimare, bineinteles cu pauzele de rigoare si de bun simt, ca daca era scris, sigur puneati virgule. E o regula in gramatica – asta daca vrem sa tinem cont de virgule: SB+PR+AT+Complement. Atunci cand complementul se antepune predicatului, se incadreaza intre virgule, ceea ce, in discutia voastra, ar fi ajutat la acordul corect. Daca exprimarea ar fi fost conform topicii normale, adica dupa regula de mai sus, v-ati fi lamurit intr-o secunda. PAREREA MEA!!!!!!!

 12. bubu dienutza spune:

  corect e “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO” deoarece nu este virgula dupa Nicolae Ceausescu deci nu sunt mai multe propozitii…dak ar fi fost virgula s-ar fi impartit in mai multe propozitii…

 13. KTLiN - Pruteanu Tatal spune:

  Bravo fiule!!! Esti mare. Ma bucur ca-mi duci numele mai departe :D .
  Haidi Ciao :drunk :drunk

 14. Ovu spune:

  Nu are legatura cu topicul, dar sper ca Mihai sa citeasca micutul meu comment… Parca scria mai demult ca e foarte revoltat pe cei care ii preiau postari pe alte bloguri, forumuri etc fara sa precizeze autorul. Ei bine, as dori sa imbogatesc lista lui….
  Zilele astea aveam un status pe messenger cu un banc cu Becali… si intra un tip pe mine si imi trimite un document:il deschid. Si mare mi-a fost mirarea cand am vazut programul europarlamentarilor Vadim, Becali si EBA scris de dragul nostru Misu :friends
  Il intreb daca stie a cui e textul si zice ca l-a luat de pe…(si acum tineti-va) un forum de culturism 8O 8O 8O
  Normal ca i-am zis cine e autorul, iar raspunsul a fost pe masura:”Sa-i fie de bine!” :lol: :lol:

 15. Lucian spune:

  Si a fost placuta vizita?

 16. vio1 spune:

  Subscriu la vorba tiganului…da-i in p…ma-sii!da or fi cu adevarat morti?ca daca se supara diaconescu acu’ ni-i arata vii si sanatosi!
  Hai pup iu all!

 17. george spune:

  Am impresia ca ati baut cam mult daca ati ajuns la asemenea dileme gramaticale. De ce nu l-ati intrebat pe Vanghelie ? El sigur va lamurea cum sta treaba! … Care este :)

 18. natasa spune:

  Uzul dicteaza norma lingvistica si nu invers. Intentia vorbitorului nu este de a conferi o functie modala ( “impreuna cu” nu raspunde la intrebarea “cum a vizitat Ceausescu republica Congo?”) ci una asociativa. Desi eronat, acordul la plural (in situatii similare celui enuntat) este acceptat de Gramatica Limbii Romane, care califică drept conjuncţie coordonatoare locuţiunea prepoziţională “împreună cu”. “Încadrarea acestor locuţiuni face in prezent obiectul unor dezbateri, dar frecvenţa lor în această funcţionalitate indică o viitoare încadrare a lor în inventarul conjuncţiilor coordonatoare”.

 19. Ady spune:

  Nu cred ca are legatura cu topica lui “impreuna cu”, topica poate schimba functia unui cuvant intr-o propozitie. Corecta este varianta cu “a vizitat”, “impreuna cu” nu este egal cu “si”. Si un site off-topic pt toti cei pasionati de verde: http://www.verdebicolor.wordpress.com

 20. Anurici spune:

  fiulluipruteanu a explicat cel mai bine si argumentat, sustin parerea lui cu tarie (asa am invatat in liceu). Insa DOOM dupa ultima reeditare, accepta atat varianta academica, cat si pe cea “vorbita”. :drunk

 21. Dia spune:

  Mihai, eu ma duc sa ma arunc de pe Continental, lasa Patriarhia… ba nu :idea: ! Ma arunc vineri dimineata din avionul catre Budapesta… sau mai bine din aia dintre Budapesta si Amsterdam… sau la intoarcere, din Bruxelles-Bucuresti!!??

  Sa bem! :drunks

 22. Alyssa spune:

  Eu zic sa nu va mai dati savanti si sa intelegeti ca normele Academiei Romane ACCEPTA AMBELE VARIANTE!

  O zi buna!

 23. Mihaela spune:

  EI AU vizitat, deci e AU, nu A. ca se iau impreuna

  si la “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc”

  e tineti* .. voi tineti minte :P

 24. scuze de off-topic, dar abia acum vad noul blog. felicitari. :)

 25. roxana spune:

  numai are rost sa explic si eu!
  din punctul meu de vedere ““TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO”

  @fiulluipruteanu e explicat foarte bine!

 26. bisisica spune:

  Aia cu “atentie se inchide usile”-la metrou,e poanta,nu? :drunk

 27. E grea gramatica limbii materne :drunk

 28. alex_sb spune:

  offtopic:
  http://www.redbullxalps.com/index.aspx
  daca vrei sa creasca inima in tine ca esti roman..check this out…un sportiv roman se bate de la egal la egal restul..si are sanse sa castige!- un concurs de zbor si anduranta!

 29. Pop spune:

  Din ce vad cei care opteaza pentru “A vizitat” ofera si argumente, e adevarat ca pot fi si indoctrinati de scoala ca asa e corect, ceilalti care zic cu “au” nu ofera prea multe argumente, majoritatea zic ca asa suna mai bine … cei cu “A” catalogandu-i ca fiind niste prosti care nu au trecut pe la scoala. Eu raman la intrebarea: Ce conteaza cum e corect?

 30. sezen spune:

  Cei doi au vizitat Congo. Impreuna. Tot asa au fost impuscati. Mai tarziu.

 31. fiulluipruteanu spune:

  Buna seara. “Impreuna cu” este o perifraza propozitionala, dupa care tot mai multi romani sunt tentati sa foloseasca forma de plural a verbului. Dar este incorect. Forma corecta a propozitiei dvs. este: “Tovarasul N.C. impreuna cu tov….. a vizitat statul C.” Confuzia se creeaza din cauza unei topici contrare normelor limbii romane, exprimarea conforma acestora fiind: “Tovarasul N.C. a vizitat republica C., impreuna cu tovarasa E.C.” Am citit si opinii care sustineau ca prepozitia “cu” ar avea valoarea conjunctiei copulative “si”, lucru total eronat ( nu mai considerati toate tratatele de limba romana litera de lege si, mai ales, nu va mai ghidati dupa opere literare vechi, in rezolvarea problemelor gramaticale actuale). In exemplul dat de doamna Angela Ciumac, in lucrarea “Trasaturi semantice….”, exemplu ce a fost preluat din N. Balcescu -“Mihai cu Kiraly se gatira indata de oaste”, interpretarea este eronata. In primul rand, dezacordul a fost acceptat, fiind vorba de un text literar; in al doilea rand, “cu Kiraly” este complement sociativ. Putem vorbi de perifraza conjunctionala, in cazul in care prepozitiei “cu” ii alaturam conjunctia copulativa “si” – Tov. N.C. si cu tov. E.C. au vizitat….” Dar aceasta este o alta discutie. Asadar, conform normelor Academiei Romane, perifraza prepozitionala “impreuna cu” nu va cere niciodata pluralul verbului, ci doar singularul, indiferent de topica pe care o veti alege – e drept, sunt norme imperative doar pentru institutiile de invatamant. Dvs. aveti, bineinteles, libertatea de a alege cum va exprimati. Dar nu uitati ca in gramatica, se interpreteaza forme, nu fonduri!

 32. Dragos spune:

  Referitor la subiectul postului tau am si eu o povestire. Eram la metrou. Chiar inainte sa se inchida usile se aude vocea din tavan, care spune obisnuitul:,, Atentie! se-nchid usile.”La care un cult in cap de langa mine, ofensat, spune:,,Se-nchide baaaaaa!”

 33. Sorina spune:

  TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO

  este subiect multiplu. deci corect este sa folosesti “au” si nu “a”
  e ca si cum ai spune “ana si maria are mere”.

 34. keysersoze spune:

  nu ma asteptam sa fiti atat de analfabeti
  corect e “ a vizitat“ fiindca subiectul este tovarasul , iar tovarasa este complement indirect.
  ati auzit de intrebarile : cu cine ? cu ce ? la cine? la ce ? ….

  daca propozitia era : tovarasii nicolae si elena se folosea au vizitat

  mai aveti tupeul sa radeti si de altii

 35. Carmen spune:

  *subiect multiplu… pardon …nu compus

 36. Carmen spune:

  Singura varianta corecta e dupa parerea mea:
  “Nicolae Ceausescu, impreuna cu Elena Ceausescu, a vizitat statul Congo.”
  “impreuna cu Elena Ceausescu” e complement indirect si raspunde la intrebarea “cu cine?”.
  Nu e subiect.
  Daca era: “Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au vizitat statul Congo.”
  aveam subiect compus si era “au vizitat”.
  :reader

 37. b3b3_niko spune:

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO”
  Corect ar fi: “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU, impreuna cu tovarasa E.C. , A VIZITAT STATUL CONGO”
  “impreuna cu tovarasa E.C.” este o apozitie, este o parte a propozitiei care poate lipsi, comunicarea pastrandu-si scopul initial, este o informatie suplimentara care se poate detasa/atasa fara a transforma constructia intr-una incompleta sau incorecta.Inclin ca astfel ar fi trebuit sa fie construcita corecta intrucat seful statului este cel care face vizite de lucru, faptul ca vine si sotia (amanta, dama de companie sau cine mai doreste) este o informatie mai putin importanta.

  Insa,daca titlul intocmai era “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO” este corect si astfel. (exp. mama si tata au vizitat muzeul si NU mama si tata a vizitat).
  in concluzie, ambele formulari sunt corecte. (insa, cel putin logica mea, imi spune ca informatia legata de insotitoarea Elena Ceausescu este “de umplutura”)

 38. maria spune:

  din moment ce spune tovarasul ci nu tovarasii deci e la singular cred ca se pune A VIZITAT daca impreuna sau nu ramane de vzut….oricum interesanta discutie

 39. Indi-anna spune:

  Asta da problema de gramatica!Totusi eu sunt de parere ca varianta corecta ar fi “a vizitat”. Nu sunt un as al gramaticii, dar…App: abia astazi am aflat de site.E super tare!ca si tine, de altfel :aplause …Mult succes in continuare!pupici

 40. Sunt de acord ca Nicolae Ceausescu impreuna cu Elena Ceausescu A vizitat statul Congo. Pana una-alta, si tu ai facut o greseala cand ai scris “Ioana, care este o fata buna, SI, TINE-TI minte ce spun, ca arde focul, mi-a spus un banc” . TINE-TI ala trebuia fara cratima, adica TINETI. Cu cratima se foloseste doar in contexte precum “Tine-ti banii, nu am nevoie de ei!” pentru ca particula TI este pronume.

 41. m4ktub spune:

  Voi uitati ca dupa revolutie au aparut unele schimbari in “Indreptarul ortografic , ortoepic si de punctuatie ” dupa parerea mea ambele cazuri sunt acceptate , dece pentru ca “tovarasu impreuna cu tovarasa” formeaza un cuplu implicit cuplul a vizitat “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO” dupa cum se aude in capusorul nostru nu suna deloc deranjat , asa dar si prin concluzie ai creat un paradox mai Mihai

  P.S: un cola sau o cola ? this is the question :twisted:

 42. OanaBz spune:

  Eu zic k forma corecta este: Tovarasul N.C. impreuna cu tovarasa E.C. a vizitat statul Congo. Pt k el a vizitat statul impreuna cu.. sau Tovarasii Ceausescu au vizitat statul Congo.

 43. Iulia spune:

  Conform DOOM2 editia aII-a revazuta si adaugita, verbul se acorda cu ultimul substantiv al propozitiei. Adica dpdv gramatical ar fi “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO”. Lasand la o parte orice logica precum Ceausescu ar fi fost pionul principal, in timp ce Elena ar fi fost “calul” :wink

  “Adus de spate
  Venea un pion
  Pe o tablă de şah

  Un cal îl întâmpină:
  - Mat!”

 44. Andra spune:

  Apa sau vinul s-au varsat.

  sau

  Apa sau vinul s-a varsat.

  ??

 45. ocsike spune:

  Parca ati fi “capetele limpezi” de pe vremea odiosului…
  Pe vremea cand ziarele se tipareau cu litere de plumb… intr-un ziar din Valea Jiului a aparut urmatorul titlu care s-a lasat cu sanctiuni… desi “capul limpede” avea sentimentul unei greseli… nu a depistat-o “Tovarășul Nicolae Ceaușescu și, șotia sa Elena Ceaușescu…”

 46. Manuela spune:

  corectare la comentariul anterior: e o constructie incidenta separata prin virgule de restul propozitiei

 47. bek00letz spune:

  E “A vizitat”…si vezi ca “tineti minte” nu e cu cratima…decat in ideea de “tine-ti minteA”

  “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc”

 48. Manuela spune:

  Corect este “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU, IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU, A VIZITAT STATUL CONGO” , pt ca “IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU” este apozitie si trebuie pusa intre virgule, iar acordul de face cu “TOVARASUL”.

 49. bek00letz spune:

  A vizitat si vezi ca “tineti minte” nu e cu cratima…decat in ideea de “tine-ti minteA”

  “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc”

 50. Costin spune:

  Corect gramatical e “a vizitat”, dar este acceptata si varianta a 2a.
  Este aceeasti poveste ca in propozitia urmatoare: Majoritatea oamenilor au/a vizitat… Nu mai tin minte exact cum ii zice tipului astuia de subiect, dar e corect in ambele feluri. Depinde de om :)

 51. Stef spune:

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO”

  Acest “imprepuna cu tovarasa EC” este un CCM(complement circumstatial de mod) care nu ia parte la actiune, este doar o conditie. :reader
  “Tovarasul N.C.” este subiectul, iar “au vizitat” este predicatul.Cum actiunea este facuta de subiect noi facem acordul si iese:
  “Tovarasul N.C. impreuna cu tovarasa E.C. A vizitat statul Congo” deoarece “impreuna cu tovarasa E.C.” este o parte dispensabila a propozitiei, la fel ca si “statul Congo”, fara de care propozitia iese asa: “Tovarasul N.C. a vizitat.” care are un anumit sens.

  Deci varianta corecta este mai mult ca sigur:
  “Tovarasul Nicolae Ceausescu impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu A vizitat statul Congo.”

  Punct :D

 52. Adi spune:

  Imi aduc amminte ca ati discutat si la Mondenii Radio Show la Magic FM problema asta cu “a vizitat” si “au vizitat”.Dupa o “disputa” cu Angel Popescu, s-a demonstrat ca era corect “a vizitat”.Era mai comica spusa de tine la radio toata povestea asta decat asa in scris pe blog

 53. Simona spune:

  Ok, sa imi exprim si eu opinia, ca absolventa a Facultatii de Litere.Asadar, daca textul este:”“TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU”(fara virgula intre “NICOLAE CEAUSESCU” si “IMPREUNA”) corect este “AU VIZITAT”, in sensul de “CEI DOI AU VIZITAT”.Daca intre “NICOLAE CEAUSESCU” si “IMPREUNA” se afla/se pune o virgula, corect este “A VIZITAT”, in sensul de “EL A VIZITAT, impreuna cu…”.
  O seara placuta tuturor!

 54. thedaniel spune:

  Eu aş spune că mai corectă ar fi urmatoarea expresie:

  “TOVARĂŞII NICOLAE ŞI ELENA CEAUŞESCU AU VIZITAT STATUL CONGO!”

  Ca să explic de ce, aş spune pentru că sună mai bine, nu zgârie atât de rău timpanul.

 55. Barrie spune:

  Un DA hotarat pentru “a vizitat”, deoarece, cum zice si Lululemon, subiectul nu este multiplu.

 56. cismigiu spune:

  pt parlitul -am uitat sa spun

 57. cismigiu spune:

  spersamiiasatripostcaaldublulamreusitdinprima
  cereguli?cecunostinte?dauentersigata
  nu si e problema mi se pare ca ca
  adik cam cum ai spune ionel si cu georgel verifica directia vantului cu limba

  imi place :aplause :drunk

 58. Lao spune:

  “A vizitat”, ce mai incolo si-ncoace? Face parte, oarecum, din aceeasi categorie cu “Majoritatea celor de la fata locului A observat acelasi lucru.”

 59. parlitul spune:

  Revin… sa nu fac dublu-post.(nu exista edit)

  Ionel, impreuna cu Giorgel, A vizitat Casa Popoului. (el a)

  mai sus, in loc de “impreuna cu Giorgel” poti pune orice, exemplu:
  “care era de 2m pe 3m”, “mancand o mamaie”, “purtand un pistol pentru politicieni”.

  rest my case.

 60. Dia spune:

  Ba cica e corect si fara virgule :reader

 61. parlitul spune:

  @Lulu – gresit .. din cauza lipsei virgulelor ramane plural.

  Ionel si Giorgel au vizitat Casa Popoului. (ei au)
  Ionel a vizitat cu Giorgel Casa Popoului. (el a)
  Ionel, impreuna cu Giorgel, A vizitat Casa Popoului. (el a)

  my point.

 62. oana a spune:

  problema se reduce la folosirea virgulei si devine foarte simpla. fraza poate fi folosita si fara virgula, asa cum ai enuntat-o in postare, si atunci e corect verbul folosit la plural, dar poate fi folosita si cu virgula – TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU, IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU, A VIZITAT STATUL CONGO – si atunci e musai sa fie folosit singularul, intrucat ultima parte a frazei “A VIZITAT STATUL CONGO” trebuie sa se acorde cu prima parte a frazei “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU”, partea de mijloc “IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU” fiind o intercalata la care se poate renunta.
  deci totul depinde de virgula, daca vream sau nu sa o folosim. fraza e corecta si cu virgula, si fara.

 63. Dia spune:

  Asadar, corect este

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO”

  neaparat cu virgule, fara virgule fiind incorect!

  Si ca legatura intre textul cu datele si cu tratatele lui peste semnate intre Romania si Congo si textul cu definirea complementului circumstantial sociativ sa fii tu sanatos ca nu mai stiu cum am vrut sa fac legatura! :drunks …pe care am baut-o!

  Considerati informatia, totusi, pentru viitorul apropiat! :drunk
  Traiasca dom’ presedinte Denis Sassou Nguesso!

  Dia

  PS: Aaaaah! Ce-mi place cand se schimba subiectul discutiei!! :aplause

 64. Dia spune:

  Actiunea din textul analizat se petrece mai mult ca sigur in 1987 cand, dupa semnarea tratatului de prietenie romano-congoleza din 1985, …
  - Nicolae Ceausescu viziteaza RP Congo, impreuna cu Elena Ceausescu.
  - Nicolae Ceausescu, impreuna cu Elena Ceausescu, viziteaza RP Congo.
  - impreuna cu Elena Ceausescu, Nicolae Ceausescu viziteaza RP Congo.
  Vizita oficiala a cuplului Ceausescu in RP Congo este un raspuns al vizitei din 1985 a preşedintelui R.P. Congo, colonel Denis Sassou Nguesso, an in care a fost semnat tratatul sus-amintit.

  Dar va recomand sa cititi analiza cazului prezent facuta de catre un profesionist, poate clarificam astfel situatia:

  “Subiect sau complement sociativ?

  Apropierea dintre aceste doua parti de propozitie este justificata intr-o oarecare masura atat formal cat si semantic. Din punct de vedere semantic complementul circumstantial sociativ se apropie de subiect deoarece arata cine il insoteste pe acesta in savarsirea actiunii. Iar in plan formal, apropierea este justificata de lipsa unei distinctii intre acuzativ si nominativ. Este adevarat ca distinctia de forma o fac mai ales prepozitia “cu” si locutiunile prepozitionale “impreuna”, “laolalta cu”, “in acord cu”, care preceda complementul sociativ.
  Dar tot atat de adevarat este ca prepozitia “cu” poate avea uneori valoarea conjunctiei copulative “si”.
  Cand predicatul se acorda cu subiectul impreuna cu presupusul complement sociativ, inseamna ca este vorba despre un subiect multiplu. Cand, dimpotriva, predicatul se acorda numai cu substantivul, neprecedat de prepozitia “cu”, inseamna ca este vorba despre un complement circumstantial sociativ.

  De exemplu, in textul:
  “Mihai cu ostasii sai, la 6 ianuarie, trecu iarasi Dunarea”
  (N. Balcescu, O II p. 46)

  Mihai este subiect cu care se acorda predicatul “trecu”; “cu ostasii sai” complement circumstantial sociativ iar in urmatorul text:

  “Mihai cu Kiraly se gatira indata de oaste”
  (N. Balcescu, O II p. 6)

  subiect este “Mihai cu Kiraly” cu care se acorda predicatul “se gatira”.

  Sursa: “Trasaturile structural semantice ale subiectului in limba romana”
  Autor: Angela Ciumac

 65. Eva spune:

  “A vizitat”, conform tuturor manualelor de limba romana :D

 66. Lia spune:

  1.
  Enuntul problemei:
  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU (A) VIZITAT STATUL CONGO”

  Rezolvare:
  Daca tovarasul Ceausescu a luat-o pe Elena doar pana acolo pe avion dupa care a trimis-o la culcare, timp in care el a vizitat statul Congo, atunci, forma corecta este “a vizitat”.
  Daca n-a trimis-o la culcare si s-au plimbat tinandu-se de mana printre cocotieri, forma corecta este “au vizitat” :roll:
  … A! nu? Nu e asa? :) Dar, cum?!

  PS – ma distreaza cand te bagi in subiecte de gramatica, ca pornesti de la o problema si mai ridici inca una cel putin. De exemplu: cand scriem “tine-ti” si cand scriem “tineti” sau cand scriem “de mult” si cand scriem “demult” ? …

  2.
  Postul urmator: O zi din viata lui Bendeac in vacanta. … :roll: As sti si eu sa-l scriu ca sunt bine-dispusa:
  Te trezeste telefonul pe la 13.30, te uiti pe fereastra sa vezi daca scuterul si masina mai sunt unde le-ai parcat, te uita Dumnezeu vreo 1/2 ora sub dus, suna iar telefonul si te uita Dumnezeu vorbind timp in care rasfoiesti pe net presa de monden si blogurile lui Cabral, emulte, Badea, etc.
  Refuzi politicos vreo zece cereri in casatorie pe mail deoarece nesimtitii de politicieni se misca greu cu validarea de noi legi ABSOLUT NECESARE ALINIERII UE.

  Infuleci ceva rapid cu ochii pe blog, o suni pe mama deoarece s-a suparat ca stai pe invisible cu domnia-sa pe mess, apoi pleci sa speli masina timp in care vorbesti non-stop la telefon, cumperi o saorma de la Dristor, te intorci acasa si dai drumul la aerul conditionat si timp de 5 minute cat zaci fara miscare din cauza caldurii incep sa te framanta probleme existentiale de genul “oare voi sfarsi ca Mascariciul lui Cehov?” dar, iti aduci aminte sa le mai spui ceva adminilor site-ului si abandonezi repede imaginea Mascariciului.

  Iti aduci aminte de saorma. O mananci validand mesaje pe blog. Suna iar telefonul. Te suna G.C. sa iesiti la campania de dat autografe pe Smardan.

  Acolo te saluti cu Smiley care tocmai pleaca in club iar tu te asezi intr-un cerc de prieteni intelectuali si dezbateti problema speciilor aflate pe cale de disparitie (a propos, banala vrabiuta in lume e pe cale de disparitie dar nu si la mine la bloc) si despre vizita de trista amintire a tovarasului Ceausescu. Dupa ce te-a invitat o prietena sa verificati impreuna daca mai copuleaza “si” intre virgule :) , te intorci pe la 3 dimineata cu un mare chef de scris pe blog un nou subiect: “O zi din viata lui Bendeac in vacanta” :D

  PS – dau meditatii la gramatica. low-cost. preturi de criza.

 67. bella spune:

  tiganul a avut dreptate, ce mai incolo si-n coace, dar mihai, verbul a concluziona nu exista in limba romana, e a conchide :D

 68. dmG spune:

  “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc”

  parerea mea e ca aici ar fi corect “tineti”, persoana a 2-a plural

 69. mihai spune:

  @Andreea: :aplause :aplause :aplause

 70. Dana spune:

  A vizitat. Daca se pune propozitia intr-o topica normala “Tovarasul a vizitat impreuna cu..” e mai usor de sesizat acordul corect

 71. Lululemon spune:

  m-am timpit la creierii capului, simt nevoia sa ma corectez dupa ce am scris azi-noapte pe jumatate adormita…
  “impreuna cu” este locutiunea prepozitionala
  iar “impreuna cu tovarasa” este complementul care poate fi indirect sau de mod (nu sint sigura, ca raspunde la amindoua intrebarile)

  cert este ca se spune A VIZITAT; subiectul nu este multiplu

 72. Roxi spune:

  A VIZITAT e corect pentru ca “impreuna cu EC” este complement in cazul acuzativ, iar “Nicolae Ceausescu” e singurul subiect.

 73. Alexandra spune:

  salutare!
  dragilor, eu cred ca este corect “a vizitat” :)
  Tovarasul este subiect, drept urmare predicatul il vizeaza pe el si nu pe Tovarasa, care, in acest caz este un simplu complement (acuzativ); in acelasi timp, cred ca erau necesare niste virgule, care sa marcheze acest acuzativ :) )
  important este totusi ca tov a ales sa mearga cu a lui consoarta in Congo si nu la Monte Carlo; in vremurile noastre, orice politician plecat din tara (NU in Congo) devine automat un acuzativ “strans” in virgule :) ))
  va pup

 74. Mihaela spune:

  Am întrebat-o pe profa de franceza :)

  “El împreună cu ea au vizitat” – se face acord prin simpatie (doua elemente care stau laolaltă rezonează ca unul), caz în care avem subiect multiplu.

  Varianta corecta de a folosi “împreună” este “El a vizitat împreună cu ea” caz în care “împreună cu ea” este complement.

 75. fiat lux spune:

  bai,am impresia ca te futi in cur.daca nu la propriu,la figurat sigur.

 76. andrei spune:

  nu conteaza cum se scrie.important e ca v-ati distrat. sau va-ti distrat? sau vat-i distrat? :) )))

 77. Mihaela spune:

  scris fara virgula,AU VIZITAT! irevocabil! intreaba toti specialistii(vezi ce mai gasesti la ora asta prin Ro,daca nu,apeleaza la diaspora ;) ) si trimite-mi un premiu!!
  folosesc repede-repede prilejul acesta sa multumesc lui Dumnzeu ca existi si-mi faci viata mai buna!
  sa nu ti se urce la cap, si fa mereu ce-ti trece prin cap,ca bine faci!:)
  o zi buna-buna:))
  PS: stii ce mi-a tocmai trecut prin cap?(uite-asa un glont!!:) ):
  i-ti dai seama ca asta ar putea deveni un subiect de stiri senzational??(fa ceva, cumpara/fura/egalce drepturile,sa nu apuce otv sau lazarus sa se dea in stamba pe un subiect atit de nobil!!)din moment ce zici ca prietena ta “…e absolut obsedata de corectitudinea gramaticala” inseamna ca nu e proasta(doar e prietena ta!nu?)iar ea a optat pt. A VIZITAT (ma rog,era trezita din somn si poate nu i-ai pomenit de virgule)sint sigura ca si parerile “specialistilor” vor fii impartite, specialisti care de fapt(aici ar fii 1-2 virgule,nu??) dicteaza corectitudinea limbii romane!! impartiti fiind,in doua tabere,ramine la alegerea noastra care forma e ce-a corecta! deci media o sa se arunce ca o fiara asupra “specialistilor”,acuzindu-i de … cite si mai cite!ui! will be funny:)

 78. AnaisG spune:

  Corect este “El impreuna cu ea a vizitat”, deoarece “impreuna cu ea” este complement sociativ, neformand subiect alaturi de “el”.

 79. JeAnne Dark spune:

  aha, e complement copulativ :D

  Eu si cu el merg la film. NU Eu si cu el mergem la film. “Si cu el” are functia de complement copulativ.
  :D

 80. adriang spune:

  Nu e corecta, pt. ca Tovarasu e subiectul. Da’ bine ca e sanatosi.

 81. elif spune:

  a impreuna cu b au vizitat – sb multiplu, actiunea tb sa fie conjugata la pers 2 plural…. parerea mea:)

 82. M0n0 spune:

  Forma corecta este cea originala atata timp cat nu sunt virgule inainte de “impreuna cu”.
  Cum s-a spus in discutie, “impreuna cu” are rol de “SI”.

 83. igm spune:

  Tovarasul NC impreuna cu tovarasa EC a vizitat statul Congo deoarece NC este subiectul in aceasta propozitie si cum acordul predicatului se face dupa subiect “a vizitat” este formularea corecta.
  Asa imi aduc aminte de prin generala :)

 84. JwP spune:

  Ei AU vizitat ca “este” mai multi

 85. Ada spune:

  Ne-ai omorat cu problema asta de gramatica!

  Sunt de acord cu prietena ta obsedata de gramatica (si eu am chestia asta).

  Asta e ca aia cu virgula, de tot polemizati voi la radio intr-o dimineata, prin decembrie undeva… ce mi-a placut, ce m-am amuzat!

  “Daca barbatul ar sti realmente ce valoare are femeia ar merge in patru labe.”

  Acum pune si tu virgula! ;)

 86. Ramona spune:

  =)) =)) =))

 87. Roxx spune:

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO”- asa e corect.

  Si gramatica asta e ca o matematica.Are logica.
  Daca spargi fraza in parti de propozitie e f simplu.”Tovarasul NC” este subiectul,este cel care desfasoara actiunea,”impreuna cu tovarasa EC” este un complement indirect,arata cu cine s-a desfasurat actiunea;”a vizitat”-predicat acordat cu subiectul (persoana a 3-a singular),”statul Congo”-complement direct.Indoieli?

 88. sakkara spune:

  corect este : a vizitat, deoarece nu este vorba de un subiect multiplu. In cazul in care era prepozitia “Si” se folosea verbul la persoana a treia plural.

 89. criss spune:

  Parerea mea este”au vizitat”asa suna corect,acum daca gresesc asta e,oricum am fost varza la problemele gramaticale din scoala :D Poate intr-un final o sa”ne lamuresti si pe noi care de fapt este varianta corecta.Te pup si te respect! :friends

 90. Dia spune:

  :aplause aaaaahhh!
  Ce-mi plac mie discutiile care degenereaza :drunk
  Inca sa fac legatura dintre protocolul diplomatic, conjugarea verbelor, functia de presedinte, subiectul multiplu, calitatea de prima-doamna, angranarea sistemului de partid in cazul documentelor oficiale si niste amarate de virgule omise sau nu din textul supus analizei :lol:

  Huh!?

 91. Irina spune:

  “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc”
  Era de fapt: “Ioana, care este o fata buna, SI, tineti (voi) minte ce va spun, arde focul, mi-a spus un banc.” Nu? :)
  Dar sunt sigura ca a fost doar o greseala de scriere.

  Cat despre tovars impreuna cu tovarasa…”a vizitat” cred eu.

 92. inna Not spune:

  nu stiu ce emoticoane am pus da is simpatice tare :) )

 93. inna Not spune:

  “A vizitat ” cred :roll: .
  Maine am de dat cel mai important examen din viata mea, apoi plec 2 saptamani undeva unde nu exista civilizatie ( :drunks ), deci n-am sa te mai citesc o perioada .Sa asculti Justice vs. Simian – We are your friends :bear
  2 saptamani cat mai frumoase iti urez , roditoare din punct de vedere al postarilor pe net, sa am si eu ce citi cand ma intorc acasa; te-am pupat, Mishule, bafta multa! :friends

 94. Andreea spune:

  Eu am invatat inca din general, ca, atunci cand folosesti “cu” sau “impreuna cu” se foloseste singularul. Eu asa folosesc.

  Corect este: TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO.

  M-am instristat sa vad cum, unii se declarau fani ai gramaticii, au scris gresit si au zis ca varianta corecta este “au vizitat”.

  In fine, dar mai Mihai, chiar asa?? “Tine-ti” in fraza ta este gresit. Ma tot gandesc ca poate ai scris intentionat sa vezi daca sesizam greseala.

 95. mihai spune:

  se scrie tine-ti doar in cazul de genul: tine-ti bicicleta sa nu cada. (update :P ) si am uitat sa scriu si de titlu. parerea mea e ca A VIZITAT, pentru ca si gramatical si sufleteste, au fost sot si sotie, deci doua jumatati ale unui intreg, intreg care A VIZITAT statul Congo.

 96. mihai spune:

  hai sa te “corectesc si eu mancea-c-as” :) ) “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc” se scrie tineti nu tine-ti (“ce ca spun” se vede ca e din cauza ca te-ai grabit ) :) am zis ca daca tot e cu gramatica sa ma bag si eu in seama. Felicitari pentru clipele frumoase oferite publicului !

 97. Bogdan spune:

  Corect este TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A (AU) VIZITAT STATUL CONGO”*. Şi în subsolul articolului să fi pus legendă:

  *se foloseşte A dacă ELENA CEAUSESCU nu stie ca a vizitat statul Congo si AU dacă ştie.

  PS: Şi ţiganu ce-a paţit?

 98. daluzia spune:

  e “au vizitat” toata ziua… si noaptea. e subiect multiplu in prop, asadar predicatul se compune dintr-un verb la pers. multipla :drunk

 99. anamaria spune:

  E corect “au vizitat” nu ma intreba de ce! Iti zic sigur! :) )

 100. Dia spune:

  Cred ca problema e simpla. In discutie, probabil, nu au fost amintite virgulele dinainte de “impreuna” si de dupa “Elena Ceausescu”.
  Dupa mine, corect ar fi: “Tovarasul Nicolae Ceausescu, impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu, a vizitat statul Congo”, care poate fi exprimata si astfel: “Impreuna cu Elena Ceausescu, tovarasul Nicolae Ceausescu a vizitat statul Congo”.
  Parca apozitie se numea asta, nu mai cunosc atat de bine teoria, dar imi aduc aminte cum sa o aplic :dance

  Dia

 101. Mihaela spune:

  Nu cred ca este corecta forma cu verbul la plural. Daca era “Tovarasul si tovarasa au vizitat” era bine, dar “impreuna cu” nu cred ca ajuta la crearea unui subiect. “Impreuna” e adverb si adverbele determina complementul (daca-mi aduc bine aminte).

 102. Lou-Anx spune:

  Nu este corectă forma AU VIZITAT, fiindcă:

  Modul de construcție a frazei determină și funcțiile cuvintelor. În acest caz, „Împreună cu” este o locuțiune prepozițională ce introduce un complement indirect,răspunzând la întrebarea „Cu cine A VIZITAT tov. Ceaușescu?”. Forma corectă este, așadar:

  (Cine?)TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU (subiectul propozitiei)
  (cu cine?) IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU (complement indirect)
  (ce a făcut subiectul?) A VIZITAT (predicatul)
  STATUL CONGO

 103. carmen spune:

  Cred ca prietena ta are dreptate. Ce e mai comic e ca intr-adevar chestiunile gramaticale nu sufera asteptare si trebuia musai trezita din somn :D

 104. RalucaEA spune:

  TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO”

  si eu zic ca ar mai fi mers si 2 virgule: una dupa nicolae ceausescu si una dupa elena ceausescu.

 105. Auriqis spune:

  hello!

  eu sunt de acord cu varianta “a vizitat”…subiectul este “tovarasul”…el a vizitat Congo…iar “impreuna cu tovarasa” este raspunsul la “cum a vizitat”…parerea mea…

  oricum foarte tare si postarea si discutia…cel mai mult mi-a placut: “Hipercorectitudinea gramaticala e o greseala” :)

  o zi buna!

 106. Elena spune:

  Tinand cont de faptul ca impreuna e folosit cu sensul de “concomitent/simultan/si” cred ca e corect “au vizitat”. ”
  Conteaza felul in care construiesti propozitia. Spunea chiar cineva din discutie(Cotabita daca am inteles bine) ca daca spui:
  “Ceasescu a vizitat Congo impreuna cu Elena Ceausescu.” e corect.
  Daca in propozitie ar fi fost asa:
  “Ceusescu, impreuna cu Elena Ceausescu, a vizitat Congo.” iarasi e corect.
  Doar ca sensul lui impreuna nedelimitat de virgule este acel de “si”. 8O

 107. vlad spune:

  a) Când subiectul (multiplu) se află înaintea predicatului, acordul formal al acestuia din urmă este la plural – Exemple: Talentul şi dorinţa de a se impune nu e suficient (corect: Talentul şi dorinţa de a se impune nu sunt suficiente); (…) Recoltarea, transportul şi folosirea ca materie primă era subvenţionată (corect: Recoltarea, transportul şi folosirea ca materie primă erau subvenţionate); Alegerea şi demiterea conducerii instituţiilor publice de interes local poate fi făcută uneori de Consiliul Local (corect: Alegerea şi demiterea conducerii… pot fi făcute…)

  b) Când subiectul (multiplu) este aşezat după predicat, pe lângă acordul formal recomandat, este tolerat, admis, acordul prin atracţie cu primul termen al subiectului – Exemple: La ce preţ se va vinde grâul şi orzul? (recomandat: La ce preţ se vor vinde grâul şi orzul?); Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializa bere şi suc (recomandat: Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializau bere şi suc)

  (Vorbiţi şi scrieţi corect, Ilie Ştefan Rădulescu, Editura Teora) :drunk

 108. Ruksa spune:

  Pai sa stii :lol: Eu zic ca varianta corecta e “a vizitat” .. asa imi suna mie bine, nu stiu de ce :) ) dar eu tot timpul am vorbit dupa ureche, vorba vine, dat fiind faptul ca nu am mai facut gramatica pura din generala, decat putina stilistica prin liceu. ca mi se pare corect asa, “eu, impreuna cu prietena mea, am vizitat (pers I sg) congo” 8O analog, si titlul ce il implica pe tovarashu tot asa ar suna bine.

 109. Alinush spune:

  Parerea mea, “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA” e subiect multiplu. In consecinta, “au vizitat”.

  Logic, el + ea = ei. “Ei au vizitat”. Dar limba romana e o curva.

 110. s spune:

  TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO ..este corect deaorece se vorbeste despre N.C ca fiind cel ce a vizitat statu Cono impreuna cu E.C..daca era si in loc de impreuna atunci era corect “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO”

 111. crina spune:

  inainte sa ma delectez citind..am o mare dilema….la ce ora ai scris asta ma?:))

 112. moni spune:

  Tovarasul Nicolae Ceausescu, impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu, a vizitat statul Congo.
  De ce am ales aceasta varianta? Deoarece subiectul acestei afirmatii este Tovarasul, Nicolae Ceausescu (atribut-care tovaras?),impreuna cu tovarasa (caracteristica a predicatului-cum a vizitat?), Elena Ceausescu (atribut-care tovarasa?), a vizitat (predicatul acordat subiectului), statul (complement direct), Congo (atribut).

  Sper ca gramatica mea usor prafuita sa fie corecta.

  Iti doresc o zi linistita.

 113. PATRICKdan spune:

  “…a vizitat” : EL impreuna cu EA, insotit de ea !

  pt ca functia de sef de stat (cum era si inainte, de 1989) se referea la presedintele republicii socialiste romania ce facea vizite insotit de ceea ce azi se cheama “prima doamna” ! ma rog, in cazul cuplului sinistru, corect este “prima TOANTA” (Elena) !
  delegatiile sefilor de state, chiar si-n zilele noastre, se refera la presedinti insotiti de sotiile lor, asa prevede protocolul ! si atunci si acum, doar unul era cel care putea semna documente oficiale care angrenau (angreneaza) vointa unui stat, intr-o relatie cu alt stat, anume Presedintele tarii !
  cand se fuck astfel de referiri, cel vizat este DOAR (adicatelea “DECAT”) seful statului ! ;)
  e bine, asa ?
  bafta, Mihai !

 114. Cornel spune:

  Da-i in pizda ma-sii, bine ca E morti… :lol:

 115. Dora spune:

  Ion, impreuna cu Maria, a hotarat. – corect, deoarece se face acordul cu subiectul simplu Ion, impreuna cu Maria fiind o explicatie. Lipsa virgulelor impunea pluralul au hotarat. – via Seminar Gramatica Normativa –
  Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca
  Facultatea de Stiinte Politice si Administrative
  GRAMATICA NORMATIVA
  Prof. Univ. Gligor GRUITA

 116. Barbu Florin spune:

  Salutare Mishule

  Bre, asta cu “AU VIZITAT” sau “A VIZITAT” m-a cam bagat in ceatza, dar mi-am dat seama ca, corect e “A VIZITAT” si am ajuns la aceasta concluzie deoarece cand am scris fraza intre ghilimele am gresit si am scris asa:

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU A VIZITAT STAUL CONGO IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU”

  Dupa ce am citit-o de cateva ori mi-am dat seama ca am scris-o gresit si ca nu gaseam unde e faza cu “A”/”AU” VIZITAT.

  Corect cred eu ca e “A VIZITAT”, deoarece se refera in principiu la EL, la tovarasul si nu la ei.

  Ma repet, asta e parerea mea, adica mie asa imi suna corect in cap.

  Forma corecta ne-ar fi putut-o spune Domnul Pruteanu daca n-ar fi decedat, Dumnezeul sa-l ierte.

  Oricum, daca ai inteles ceva din ce am spus eu e mare lucru, sunt la serviciu si mai fac si alte treburi

  Pana la urma cred ca e vorba de modul de exprimare si de ordinea cuvintelor in fraza

  EX.:

  1. “TOV. N.C. IMPREUNA CU TOV. E.C. A VIZITAT STATUL CONGO”
  2. “TOV. N.C. SI TOV. E.C. AU VIZITAT IMPREUNA STATUL CONGO”
  3. “TOV. N.C. A VIZITAT STATUL CONGO IMPREUNA CU TOV. E.C.”

  tam tarara pam pam

  Parerea mea :mrgreen:

  Sanatate definitiva

 117. docica spune:

  Prietena ta are dreptate. Si, ca s-o completez as putea adauga faptul ca acel “impreuna cu Elena” se numeste complement circumstantial sociativ. Forma CORECTA este: “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO.” Daca nu ma credeti, cautati in Gramatica Academiei, pag. 366, la Falsul subiect multiplu. Ar mai ramane problema VIRGULEI. Aceasta trebuie pusa inainte de “impreuna” si dupa “EC”. Sper ca te-ai lamurit. :mrgreen:

 118. Cosmin spune:

  Eu cred ca prietena ta are dreptate. Este vorba de tovarasul N.C. care a vizitat statul Congo… :reader

 119. lucian88 spune:

  iubesc gramatica :) )):)) nu stiu…cred ca este corecta exprimarea din ziar deoarece au vizitat ei amandoi!!
  Noroace! :drunk

 120. crocoditza spune:

  Buna dimineata!
  O sa fiu rea asa ca deschid de pe acum usa de la frigider pentru a se umple cu varf si indesat :mrgreen:
  Daca, in mod normal, pana acum avea 50 de comentarii la un post… lumea ori nu s-a trezit, ori nu se baga. Oricum citesc destule comentatii cu “sunte-ti cei mai tari” si ma ia inima.

  Umila mea parere de neautorizata in domeniu :) … impreuna cu, si… important e ca E DOI, ca sa zic asa. Si daca e doi, sigur AU :) vizitat, bineinteles!
  Daca tot schimbam topica si facem inginerii, hai sa o simplificam! Sa nu ne gandim ca sunt Ceausestii in discutie, ca poate ne e frica de Securitate si nu mai gandim bine, sa zicem ca-s doua persoane oarecare.
  Topica simplificata: “Ei au vizitat Congo”.

 121. vichi spune:

  “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti (?) minte (..)”. “~ti” e pronume sau erai obosit cand ai scris :P ? Sunt de acord cu prietena ta, varianta cu “a vizitat”, argumentele le-ai scris tu mai sus.

 122. Habar n-am! :lol: Rusine sa-mi fie. Mai sunt si la filologie :oops: Eu zic ca e “au vizitat”. Ca el si cu ea au vizitat… foarte ciudat.

 123. emi spune:

  “impreuna cu” indica un complement de asociativitate, deci acordul se face la singular, doar cu persoana aluia de alege sa se asocieze, adica nea nicu !
  daca in loc de “impreuna cu” se foloseste “si” atunci acordul se face la plural: “au vizitat”! :friends

 124. Mihaela spune:

  Corect: TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO, deoarece intr-adevar “tovarasa” este un accesoriu de calatorie, predicatul trebuie acordat cu subiectul (care in cazul nostru este Tovarasul N.C.)….(!este foarte important ce parte de vorbire intrebi ca sa-ti “raspunda” tovarasa :) …e discutabil)…oricum, esti incredibil de bun in tot ceea ce faci :D , nu are legatura cu tovarasii dar meriti un compliment fondat.

 125. Vanesa spune:

  deci Mishu e 10 dimineata,iar eu,ca m-am intors la 3 dimineata de la niste prieteni si acum m-am trezit,nici nu-mi dau seama care e varianta corecta!mi se pare ca si prima(n.r:TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO),cat si a doua(n.r.:TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO)!deci,nu stiu ce sa zic……..oricum la ora asta,mai ales acum,dupa ce m-am trezit,creierul nu-mi functioneaza cum trebuie!si ma bucur ca ne crezi prietenii tai!hai ca te pup si iarta-ma daca nu am spus corect,dar asa sunt eu,mai proasta din fire,mai ales cand ma trezesc

 126. Monica spune:

  Prietena ta are dreptate. “Tovarasul” e subiectul, care trebuie sa se acorde cu predicatul. Asadar, “tovarasul a vizitat”.
  Cat despre “si”, Intr-adevar, el poate sta bine mersi intre virgule, in anumite imprejurari, inclusiv in propozitia creata de voi pentru a demonstra acest lucru. Numai ca, in respectiva propozitie, anume “Ioana, care este o fata buna, SI, tine-ti minte ce ca spun, arde focul, mi-a spus un banc”, “tine-ti minte” ca asta se scrie asa: “tineti”. :P

 127. maura spune:

  problema este simpla. se discuta despre doua persoane: A impreuna cu/ si B. fiind vorba despre doua persoane, le inlocuim numele cu pronumele personal persoana intai plural: EI
  si facem acordul: EI au vizitat

  te pup, iubesc si alea alea

 128. Laura spune:

  Cu tot respectul… esti nebun…

  Te pup!

 129. Follenvie spune:

  astea sunt subiecte de concediu/vacanta , ai intrat in concediu? daca da iti doresc multa relaxare (ca asta-mi doresc si eu) , despre problema de formulare a titlului respectiv : tiganu` avea dreptate “Da-i pizda ma-sii, bine ca E sanatosi!” :) ))

 130. Sergio Bari spune:

  TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO.
  Corect este cum ai zis tu.Pe langa actorie,mai stii si gramatica.Felicitari ! :aplause

 131. Ovidiu spune:

  Mihai, da-ne si un link cand ne recomanzi ceva de citit. Merci :)

 132. Cristina spune:

  *copulativa

 133. Pop spune:

  N-are importanta cum e corect atata timp cati altii scriu si gandesc cu picioarele limba romana. Pierdeti timpul cu ceva mai folositor

 134. Cristina spune:

  Corect este “au vizitat” ,deoarece “impreuna cu” este o locutiune conjunctionala care se poate inlocui cu conjunctia (scuze de cacofonie) coordonatoare copulatica simpla “si” ,astfel “tovarsul si elena ceasusescu” (fara “nicolae ceausescu” , pentru ca structura aceasta este o apozitie dezvoltata) devine subiect multiplu si se acorda cu predicatul care in acest caz este “a vizita”. Deci “au vizitat” pentru ca sunt doi. :)

 135. Cristi spune:

  :)
  prima oara cand scriu aici, pt ca si eu am probleme d-astea cu gramatica…
  dar sa o luam babeste, cand spui ceva despre 2 insi spui ca AU facut ceva…nu ca A facut…
  pt mine e clara varianta corecta
  insa se mai poate formula si asa : “Tovarasul N C , impreuna cu E C , a vizitat statul Congo”
  …pacat ca nu mai traieste Pruteanu, il intrebai pe el :D

 136. Lenin spune:

  Varianta corecta e “a fi vizitat” fiindca statul Congo a avut onoarea de a fi vizitat de tovarasii in cauza:

  - Statul Congo a avut onoarea de a fi vizitat de tovarasul Nicolae Ceausescu impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu

 137. coca spune:

  Iti citesc fiecare post, dar nu prea ma arunc la comentarii. Avand in vedere ca gramatica a fost iubita mea din generala, n-am putut sa rezist. Varianata corecta, dupa parerea mea, este “a vizitat”, deoarece el era pionul principal, elenita lui era doar unul secundar. Dupa cum bine s-a zis, el a luat-o pe ea, locul ei putea fi schimbat, atat in propozitie, cat si in viata de zi cu zi a lui nenea nicu.
  Sper sa se lamureasca problema;)

 138. ionut_d spune:

  Corect cu “a” cu toate ca nu suna intocmai bine.

 139. parlitul spune:

  “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU VIZITAT STATUL CONGO” … asta zic eu ca e corecta.

  Ei(plural) au.. `N.C. si E.C. au vizitat`, cel putin asa ne-a invatat pe noi la scoala.

  In schimb sunt deacord cu pronuntia pe “impreuna cu E.C.” cu niste virgule rezulta “a vizitat”.

  sunt curios de alte pareri.

 140. Madalina spune:

  Eu cred ca “A VIZITAT” este corect pentru ca “impreuna cu e.c.” caracterizeaza vizita

 141. stef spune:

  daca ar fi fost “si” trebuia spus “AU vizitat”, pentru ca ar fi fost subiect multiplu si trbuia folosit pluralul.. dar cum e folosit adverbul (!!) este corect “A vizitat”. asa cum a spus si prietena ta, da o explicatie despre vizita (cum a vizitat? impreuna cu aia :mrgreen: ) eu asa am invatat la scoala :)

 142. je spune:

  Ei, sa ma laud un pic, iti spun k sunt in domeniu, cunosc foarte bine gramatica limbii romane (aceeasi algoritmi cu trigonometria:))…
  Ei bine, varianta corecta este cea pe care a spus-o prietena ta. SINGULAR dragul meu, deoarece, tot cum bine a spus prietena ta de la trei noaptea, “impreuna“ este un soi de caracteristica a predicatului:))

  Amuzant, nu?

  [E de preferat folosirea unei exprimari care sa nu produca ambiguitate de nicun fel, mai ales intr-un titlu, dar ``presarii`` de azi pun cratima la viitor, asa k n-are rost sa explic]

 143. Jademan spune:

  ”Tovarăşu’ – împreună cu tovarăşa – a făcut rahatu’ praf…”. ‘Tovarăşu’ împreună cu tovarăşa au făcut rahatu’ praf’. Atâta timp cât nu e o demarcaţie făcută clar, porcăria de genu’ ‘şi’, ‘împreună cu’ transformă enumerarea într-un grup. ‘Tovarăşii au făcut rahatu’ praf’ puteau să zică la fel de bine. Părerea mea! :D

 144. Se spune corect:
  Tovarasul Traian Basescu impreuna cu tovarasa Emil Boc au vizitat… :friends :D

 145. raluca spune:

  “Tovarasul N.C, impreuna cu tovarasa E.C, a vizitat statul congo.” – cine? el, N.C.,a vizitat. Cum?cu cine? impreuna cu E.C.!;)

 146. Lululemon spune:

  La primul post, in analiza sintactica a textului, trebuia sa spun “impreuna cu tovarasa” este complement circumstantial de mod exprimat prin locutiune adverbiala de mod

 147. *Corinutza* spune:

  Nu e corect “au”,e o greseala des intalnita…corect e “TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO” gandeste-te gen…Tovarasul N.C a vizitat statul Congo impreuna cu E.C” ;)

 148. Lululemon spune:

  Am uitat sa specific argumentul pt care ” impreuna cu tovarasa EC” NU poate fi parte din subiect.

  Subiectele sint la cazul Nominativ tot timpul si nu pot avea in fata prepozitii sau locutiuni prepozitionale.
  “impreuna cu” este locutiune prepozitionala si indica apartenenta de netagaduit a expresiei respective la Acuzativ (ca si complement de mod)

  Cine a spus ca “impreuna cu” are rol de “si” s-a inselat. “Si” este conjunctie iar “impreuna cu” are rol de prepozitie. Dpdv semantic ele se aseamana dar functia morfologica atit de diferita atrage cu sine o analiza sintactica diferita

 149. Lululemon spune:

  Foarte simplu!

  Ca sa nu existe dubii in analiza se reformuleaza usor:

  TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU A VIZITAT STATUL CONGO IMPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU

  Dupa care analizam sintactic foarte usor cam asa:

  Subiect: Tovarasul (cine a vizitat?)
  Atribut: Nicolae Ceausescu (care tovaras?)
  Predicat: a vizitat (ce a facut “tovarasul”?)
  Complement direct: statul (ce a vizitat?)
  Atribut : Congo (care stat?)
  Locutiune adverbiala de mod: impreuna cu tovarasa E.C. (cum a vizitat?)

  Si n-au trecut decit vreo douazeci de ani de cind le-am invatat! :mrgreen:

 150. Dal spune:

  OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Adaugă un comentariu

 

Anunţă-mă despre viitoarele comentarii

 

 

Copyright © 2008-2012 Mihai Bendeac.Ro Toate drepturile rezervate. Administrat si intretinut de: Oversize