IMBECILITATEA TRADITIILOR, SUPERSTITIILOR SI OBICEIURILOR ROMANESTI

Se sustine insistent faptul ca romanii sunt credinciosi. Mai ales cei de la tara! Ce incerc sa demonstrez in continuare este faptul ca, de fapt, credinta romanului este frica egoista de soarta.

1. Biblia spune ca Raiul apartine in primul rand celor nevoiasi. Cu toate astea, atunci cand un om este inmormantat, i se pun bani in buzunar “ca sa-si plateasca vamile”. Deci si pe lumea ailalta e tot pe bani?

2. Raiul este descris in niste termeni fantastici. Este taramul perfect. Cu toate astea, dupa inmormantare se face pomana ca sa aiba mortul ce manca pe lumea ailalta. Se dau de poamana haine ca sa nu-i fie frig si daca se intampla sa curga bautura pe jos, e clar ca “cere raposatul”. Deci Paradisul e, de fapt, mai rau decat aici? Un loc plin de nevoi, unde sufletele ajunse nu au haine, mancare si bautura?

3. Daca scapam sare pe jos e semn de ghinion. Asadar, suntem pedepsiti grav pentru neatentie.

4. Un copil nebotezat e considerat “pagan”, iar daca din nefericire moare nu i se face slujba. Asadar copiii nu vin de la Dumnezeu ci din Iad?

5. Biblia ne invata sa ne iubim aproapele. Exista in multe localitati traditia ca, in fiece an la Nasterea Domnului, localnicii sa se imparta in doua cete si sa se bata cu batele.

Numai din aceste 5 puncte tragem urmatoarele concluzii: Dumnezeu ne cere taxa dupa moarte, ne-a mintit in legatura cu Raiul, e atat de dement incat ne pedepseste daca scapam sarea sau daca trecem pe sub o scara, ne trimite copiii din iad si incita la violenta.

Tu ce parere ai?

197 Comentarii

 1. Nicu Zacheu spune:

  Tradițiile și superstițiile populare au un caracter conspirativ și un scop antiuman.
  Scriptura spune la Ieșirea 13:10 Să păziţi dar legea (sărbătoarea) aceasta din an în an, la vremea hotărâtă.
  Dar între timp s-a schimbat calendarul.
  În timpul lui Moise și al Mântuitorului Nostru, sărbătorile biblice se țineau după Calendarul Scripturii care era luni solar.
  Astăzi, bisericile țin niște sărbători împregnate cu elemente păgâne, și la un moment cu totul diferit de cel cerut de Scriptură, după un alt calendar făcut de doi Pontifex Maximus: Iulius Cezar și Papa Grigore.

  Practic creștinii ortodocși sunt puși în imposibilitatea de a mai îndeplini Cuvântul și Poruncile Tatălui Ceresc.
  De aceea au venit peste noi atâtea nenorociri și totul va culmina cu venirea cât de curând, a Urâciunii Pustiirii în locul Sfânt.

 2. Nicu Zacheu spune:

  Poate că superstițiile au o mare vină în deteriorarea relațiilor sociale, în decăderea unei națiuni și în înrobirea ei.
  Adevărul este că unele din aceste superstiții au fost infiltrate și în Sfânta Scriptură, mai ales în Noul Testament.
  De exemplu, mitul nașterii Mântuitorului dintr-o fecioară.

 3. Nicu Zacheu spune:

  Hobsbawm îşi îndreaptă tunurile înspre „tradiţiile” ce par sau pretind că sunt vechi, dar în fapt, au origini recente sau chiar inventate (1983, 1). Programul urmărit în cercetările istorice asupra naturii inventate a tradiţiilor are o finalitate demistificatoare, propunându-şi să demascheze mecanismele sociale prin care puterea manipulează masele, asigurând astfel supunerea societăţii faţă de minoritatea elitistă care se autolegitimează prin apelul la tradițiile trecutului.

  Iată un alt citat în care se subliniază faptul că multe tradiții sunt inventate cu scopul de a manipula masele și a le ține în supunere.
  Iar noi ținem la ele și uneori ne dăm în vânt după ele.
  Și nu știu de ce, pentru că nu ne încălzesc deloc și nu țin de foame.

  Dimpotrivă, aceste tradiții sfidează superinteligența și superputerea Tatălui Ceresc, și ne strică și cele mai slabe legături pe care le mai avem cu El.
  Oricum, dăunează și slăbesc credința oamenilor în Adevărul Mântuitor.

 4. Nicu Zacheu spune:

  “Totul în Biserica Ortodoxă este judecat după Biblie. Nimic din Biserică nu trebuie să o contrazică. Toate aspectele Bisericii trebuie să fie biblice; pentru ca Biserica să fie Biserică, ea trebuie să fie credincioasă Bibliei si să exprime realitatile la care Biblia este martoră.” (“Biblia în Biserica Ortodoxa”, Plinătatea lui Dumnezeu, pg. 50-51)

  Iată ce susțin conducătorii ortodocși, dar biserica este plină de superstiții care-i slăbesc credința și credibilitatea.

 5. florentina spune:

  IMI PARE RAU SA-TI ZIC , DAR TU FACI CONFUZIE INTRE TRADITII , MITOLOGIE SI BISERICA CRESTINA
  OBICEIUL DE A PUNE BANI IN BUZUNARUL MORTULUI ESTE IN OBICEI PAGAN IAR BISERICA CRESTINA CONDAMNA ACEST LUCRU. AR FI BINE SA TE INFORMEZI

 6. anca spune:

  Ma aicea ai dreptate,e adevarat tot ce`ai zis…adica nu toate sarbatorile sau superstitiile sunt adevarate defapt n`ar trebui tinut cont de niciuna pt ca asa intr`un fel baga frica in oameni
  bafta

 7. dady spune:

  care e ideea de a da la oparte religia in schimbul lui Dumnezeu? nu ea ti-a facut cunostinta cu el? nu prin ea si prin partea scrisa(biblia) l-ai cunoscut pe Dumnezeu? acum inlaturati tot ce iese la iveala ca fiind aberatie si negativ? pe popi ii dati laoparte, biserica o dati laoparte pt ca popii fac prostii si nu sunt un model pt voi. daca se dovesesta ca Isus nu a existat il inlaturati si pe el si ramanati cu tasu, apoi ce? sunteti ca sobolanii care nu mai stiu pe ce gaura sa iasa, orice raspuns la o intrebare logica il bagati pe Dunezeu sau publicatia lui in fata, pt ca nici voi nu intelegeti, sunt axiome pt voi, nu cautati sa vi le explicati, sa le intelegeti, daca povestea din bblie era despre Feti Frumosi acuma a-ti fi pupat broaste prin baltoci pt ca nu va intrebati de ce, nu va intrebati cum sau cine, daca asa o zis bunicu sau mamica asa tre sa fac. cand o sa ganditi si pt voi? Religia nu are legatura cu Dumnezeu! Bullshit!! Dumnezeu e parte din religie cum Lupu e personaj negativ in Capra cu trei iezi! De ce va bateti de mii de ani ca si chiorii pt Dumnezeul vostru cu altii ce cred in altu sau altfel? Daca exista de ce lasa sa se intample asa ceva? e sado? isi imagineaza ca se uita la un serial de actiune? Cineva zicea ca a studiat mult problema, deci ar tre sa credem ca stie ce vorbeste si zicea ca Dumnezeu e constiinta unui om! asa.. daca nu-l gasim nici acolo unde-l mai ascundem? incercati sa-l puneti in locuri cat mai ascunse si cat mai departe de posibilitatea de a putea demonstra. dumnezeu e FRICA, frica de aproape, frica de a muri, frica de a pierde ceva sau pe cineva, frica de singuratate printre semeni. ne atat de frica incat vrem sa credem ca exista cineva care daca nu mai putem duce, ne ajuta… doar ca vad mai multi care sunt neajutorati. Daca dai exemplu ca unu ce o duce bine, o furat, o facut orice sa aiba bani si acuma omu se simte bine si n-are greturi mi se intoarce replica: pai mai bine e sa fi bogat spiritual! asa si? ce rezolv cu asta? de ce totusi ala are ce-si doreste si eu nu? si stau si ma gandesc ca spiritual ca spiritual, dar as vrea sa am si eu o casa unde sa-mi cresc copii, o masina, sa nu mai am rate la banca si d-asta care nu ma fac prea fericit nici macar spiritual. dar, daca exista, dupa ce vad eu ca (NU) face pt oameni, sper sa nu dau fata-n fata cu el ca l-as scuipa fix intre ochi. asta asa ca multumire, dar ii vad de ale mele si prefer sa nu pierd mult timp zbatandu-mi neuronu, doar asa la cate un post.

 8. Radu spune:

  :hat: as dori un raspuns pe cat posibil inteligent. Unde era D-zeu cand pe pamant erau dinozauri si unde este acum ? cum poate fi condamnat la chinuri vesnice un muritor pentru ca refuza sa creada in ceva ce nu simte? daca asta este dreptatea lui D-zeu , nu mai trebuie sa ne miram de dreptatea oamenilor.

 9. Cougar spune:

  ce-mi plac link-urile care-mi vin pe messenger de la bit.ly însoţite de: “auzi, hai, că tu le aveai cu astea!”.
  ah, vanity. my favourite sin.

  şi dacă tot am ajuns aici.

  1. charon, luntraşul. râul styx. legendele olimpului, de alexandru mitru. clasa a patra.

  2. io cre’ că rudele ştiu ele mai bine unde e probabil să ajungă răposatul, adică nu neapărat în rai. d-aia sunt prevăzătoare cu pacheţelul de-acasă. oricum, să zicem că raiul e primul pe lista de destinaţii credibile. ţuică şi caltaboşi şi pilaf cu pui şi gogoşari muraţi?! astea nu-s pe meniul de-acolo. referinţă spre topârceanu şi “minunile sfântului sisoe”.

  3. asta-i una din cele mai vechi superstiţii. explicaţia oficială e că iuda a vărsat sare la cina cea de taină, şi, de, ştim cu toţii ce s-a întâmplat după aia cu personajele principale. dar cum, de obicei, explicaţiile bibliei sunt nişte imbecilităţi născocite pentru a se potrivi cu diverse vechi păgânisme şi bune să bage frica-n oasele norodului (un alt exemplu: ouăle de paşte), ne orientăm către istorie. şi dăm de o explicaţie mai normală şi mai simţită: cu mult înainte să se trezească la viaţă noul testament, prin diverse zone pe unde nu săpaseră ăia suficient, elementul NaCl era ceva oarecum greu de găsit şi pus pe masă pentru omul de rând. era o delicatesă. şi dacă te punea dracu’ s-o verşi, ăla erai. îţi sărea tot clanu-n cap şi aveai o viaţă imposibilă vreme bună după aia. how’s that for bad luck. pentru o mai bună ilustrare, imaginează-ţi că eşti zidar şi trăieşti în zalău şi ai duminică, la masa familiei, caviar. şi-l răstorni.

  4. explicaţia acestei idioţenii merge înapoi cu aproximativ 6,000 de ani, când adam şi eva NU au existat, aşa cum păcatul originar NU este valabil, aşa cum.. q.e.d.

  5. deci, care-s localităţile? ca să ştiu unde-mi fac următorul crăciun.

 10. creatix spune:

  http://www.youtube.com/watch?v=urlTBBKTO68&feature=fvw
  Ca o “completare” la ceea ce a spus Bendeac…..

 11. Ginnie spune:

  Mai bine nu l-ai implica pe Dumnezeu In porcarioarele tale :) . Si mai documenteaza-te in legatura cu religia Ortodoxa.

 12. Zaha spune:

  salutare din nou! ok am intales, sunt eu nedocumentat si atac biserica! nu vreau sa fac un protest sau sa atac biserica, era doar punctul meu de vedere legat de tot ce tine de biserica!!! oricat as citi nu pot sa imi scot din cap masacruriile facute “pe calea domnului” !!!
  V`am pupat !!!

 13. Raluca spune:

  8O nu,nu!ai inteles total gresit! :cry: !!uite un sfat aici pe care daca l-ai si indeplini si afunda ai sterge tot ce ai scris!DU-TE LA BISERICA! :!: :!: :hat:

 14. Ioli spune:

  Nu pot sa citesc toate commenturile care s-au dat, asa ca ma scuzati daca ideea mea a mai fost vehiculata, inseamna ca suntem mai multi care gandim la fel :)

  Superstitiile vin din perioada precrestina, cand oamenii practicau si alte religii, cand se inchinau soarelui sau diverselor animale. Au supravietuit timpului, au fost asimilate credintei crestine.
  Sau provin din interpretarea veche a unor fapte pe care noi le consideram astazi banale. De exemplu, in Roma Antica, sarea era considerata un bun valoros, iar daca o varsai, era o mare pierdere si intr-un fel erai pedepsit pentru aceasta. La fel cu oglinda, pentru ca erau f scumpe, in caz ca spargeai una, trebuia sa muncesti 7 ani pentru a o plati. Asadar, 7 ani de… ghinion, munca in van, doar pentru a plati pentru o neatentie.

 15. Anca spune:

  “Daca scapam sare pe jos e semn de ghinion. Asadar, suntem pedepsiti grav pentru neatentie.”- vorba asta, vine de la faptul ca in vremurile vechi sarea era un bun extrem de pretios. Romania intr-adevar e norocoasa la acest capitol, dar multe alte tari nu-s. Asadar: se facea un troc, sare pe alte bunuri. De aici si povestea cu “Sarea in bucate” sau denumirile oraselor care tin se sare, si Bucurestiul are Drumul Sarii(care drum din cate am inteles chair facea parte din drumul pe care mergeau negustorii de sare). Asta nu cred ca-i o vorba care sa tina de crestinism sau de o traditie, are o radacina pur economica din punctul meu de vedere.

 16. Anda spune:

  Din categoria obiceiurilor neromanesti…am nevoie de un cadou de Sf Valentin…si asta e cadoul meu. Dar am nevoie de voturi :D
  http://www.ilovemilka.ro/mesaj?msgid=ed02cb785af5d4fa97b5348ff05bbbe5
  Multumesc!

 17. ballack spune:

  Aste-s superstitii pe care mintea ingusta si ignoranta a unui om tampit o poate accepta.
  1.Cum poti sa crezi ca duci ceva cu tine in lumea cealalta? Gol ai venit in lume, gol mergi dincolo. Nu iei masina, casa, cardul, nu iei nimic. Aici le-ai adunat, aici raman :lol:
  2.intr-adevar, Raiul e taramul perfect. Faza e ca noi incercam sa-l alteram(nu ca am putea face acest lucru). Incercam, cu “ajutorul” IQ-ului nostru negativ , sa il modelam dupa placul si dupa superstitiile noastre; pt ca astea nu fac parte din “regulile impuse de Dumnezeu pt a intra in cer” ci din folclor.
  3.la cata sare am varsat pe jos, cred ca o sa am “ghinion” si in viata de apoi, nu doar aici ;)
  4.o alta “prostie” inventata de biserica traditionala. Fiecare suflet, fiecare fiinta vine de la Dumnezeu. Nu religia te mantuie ci credinta (ascultarea si implinirea poruncilor) in Dumnezeu.
  5. asta e exact ca si principiul : te iert dar nu te uit!! Ce iertare e si aia? :lol: :lol: :lol:

  In fine. omul alege sa creada in religia care-i ofera cel mai usor acces la Dumnezeu. mai bine am cerceta atent aceste aspecte a religiei traditionale si am vedea “stupizenia” in care se scalda atat cei care o urmeaza cat si conducatorii ei …

 18. Matilda spune:

  Parerea mea este ca tu esti foarte interesat de chestiunile astea ce tin de religie. Am observat asta prima data la emisiunea aceea de Craciun, cu cei 4 crai :) . Se vede ca e un subiect care-ti ocupa destul de mult timp de gandire. Probabil, deduc eu, esti intr- perioada in care incerci sa-ti definitivezi anumite viziuni si pareri spirituale sau religioase, cum preferi. Ma surprinde, placut, ca ai astfel de preocupari.
  Oricum, esti un personaj simpatic si un om sincer si zbuciumat.

 19. Metallex spune:

  Sunt bucuros ca lucrurile pe care le gandesc de ceva vreme sunt impartasite si de o persoana publica, capabila sa le raspndeasca mult mai bine.
  Problema romanilor este de interpretare: desi sustin sus si tare ca Dumnezeu este Tatal nostru, il privesc cu frica, ca pe un tiran care daca ai gresit, iti taie capul! Gresit! Mie niciodata nu mi-a fost frica de tatal meu, tot timpul cand am gresit, nu am fost certat ci atentionat si invitat sa vad unde si de ce am gresit. Va dati seama ca Dumnezeu fiind perfect, are o alta atitudine fata de greseala, mult mai blanda decat a celui mai “bun” om de pe planeta!
  Din pacate un rol de indobitocire a oamenilor simpli, care nu au acces la informatie, il are Biserica(institutia), care promoveaza aceste obiceiuri si care ii convinge pe oameni ca asa se ajunge in Rai. Mi-e teama sa nu aveti surprize… :bad:

 20. tizul spune:

  Obligat-fortat de contactul cu multitudinea de babe din neam- mama, soacra, bunici, matusi, etc- toate ortoboxe bisericoase, cunosc bine obiceiurile, superstitiile, datinile ce nu prea bat cu ce scrie in Biblie, ba chiar, majoritatea, in contradicitie flagranta cu ea, carte sfanta.
  Obiceiuri, superstitii, datini practicate cu sarg la indemnul si sub obladuirea si aprobarea mai mult sau mai putin tacita a popilor (multe din ele impuse chiar!), de la ofrande aduse bisericii, icoanelor, mortilor, pana la tot felul de rituri si superstitii cu radacini precrestine, cum ar fi:
  -ruperea legaturilor de la picioarele mortului (sa se poata duce dreacului)
  - punerea diferitelor obiecte in buzunarul mortului (ac, ata, bani etc, s-aiba omu’ de drum si pe lumea ailalta, una-alta, ca poate-i trebe!)
  - trecerea cocosului si a gainii peste groapa (izgonirea dracilor-dracosi)
  - pazirea ca mortul sa nu se faca strigoi (impungerea în inima a unei tepuse, inchiderea pisicilor din casa pe toata perioada cat sta mortul în casa- si astea ie date dreacului, nu doar urmasele Evei!)
  - ruperea unei cununi deasupra mortului (cel ramas sa se poata casatori, ca poate-l manca scorbura ori carnatu’ )
  - niciodata seara si in ziua de luni sa nu dai nimic din casa ca nu mai ai spor toata saptamana (io zic ca trebuia extinsa pe toata saptamana, cum se zice, “Dai, n-ai!”)
  - dupa ce te intorci de la inmormantare te speli pe maini si arunci de trei ori cu apa peste umar, in spate (dupe ce pupi mortu’ io zic c-ar trebui sa te freci cu peria de sarma!)
  - sa nu primesti pomana de la femeia care n-a nascut copii (nici macar in natura?!?)
  - se dau 24 de metri de panza pentru a fi platite vamile (ai dreacului vamesi erau ori croitori, ori fuduli-rau!)
  - in noaptea de Sfantu’ Gheorghe sa stai in casa, ca ies moroii (Sthepen King a facut si filme)
  - pentru a feri vitele de lupi se face o cruce din ceara si se lipeste pe cornul lor drept (daca pui pe stangu’, le papa ursu’!)
  - de Rusalii nu este bine sa te scalzi, caci esti in pericol de inec (si daca nici nu stii sa inoti, ai pus-o!)
  - In Saptamana Luminata in biserici se scoate usa din mijloc a altarului, care e pusa deoparte si sta asa toata Saptamana Pastelui (cica se deschide raiul pentru vietasii din iad, de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomii- trai neneaca, invazie de moroi!)
  - de Lasata Secului (cand se fac placinte cu branza, se bea vin si se mananca friptura de gaina):
  - daca pieptul gainii halite e gras, iarna va fi grea
  - pieptul slab al gainii vesteste iarna blanda si vara rodnica (romanu’, si la gaina, tot la piept beleste ochii!)

  Ovidenia e mamica superstitiilor:
  - se fac previziuni despre vreme si oamenii se impaca unii cu altii prin iertare (ca sa se certe iara la anu’!)
  - daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa respectiva poate fi buna de leac in diverse boli (in afara de boala decesului!)
  - se deschid cerurile si, acum, cei neprihaniti cu duhul pot intelege graiul animalelor (si latra, urla, necheaza, behaie!)
  - se ung usile si ferestrele cu usturoi impotriva relelor si a farmecelor care acum incep sa lucreze (daca tot lucreaza, macar sa puta rau!)
  - se fac pomeni pentru cei inecati si pentru cei morti fara lumanare (restu’ sa mai astepte!)
  - se spune ca ologii se pot vindeca de Ovidenie (doar se spune!)…
  Altele:
  - daca vrei sa sameni (de toamna) trebuie sa incepi dupa Adormirea Maicii Domnului (sa nu fi mai harnic ca restu’ rumanilor sau ce schepsis o avea data aia, ca nu crez sa fie gandita aiurea!)
  - primul bustean pus pe foc in noaptea de Craciun trebuie sa arda cu totul, altfel nu fug dreacii
  - tot de Craciun, se pun “puntile” fetelor nemaritate (urate si batrane!)
  - masa Sfantului Vasile tre’ sa aibe patru colturi marcate sub acoperamant cu un ban, un carbune, o oglinda si o bucata de mamaliga, fiecare cu semnificatia lui (avere, caldura, fatosenie, potol!)
  - la Anul Nou se taie o ceapa in 12 parti, se sareaza si se pune pe o farfurioara, pentru a vedea cum va fi fiecare luna anului (de cacat, cu Boc cel Mic!)
  etc
  Pot sa mai scriu o gramada, dar tre’ sa mai intreb pe muma, ca buna, ca si tataie, care era popa s-or dus.
  Toate supersitiile astea sunt girate de popa fiindca nu se poate altfel, oamenii tin la ele.
  Personal imi si plac (majoritatea), fac parte din specificul nostru nationale!
  Dar N-AU legatura cu Biblia!

 21. 1acolo spune:

  Numai o minte luminata ca a lui Mihai Bendeac putea sa posteze asta :) nota 10. Ma gândesc la ce-ai scris :) )

 22. Ovidiu spune:

  M-a pus pe gânduri articolul tău și chiar am scris pe http://mediablog.haipa.ro/2010/01/28/mihaibendeac-ro/ ceva în legătură cu asta. :icecream: Ulterior, am ajuns la concluzia că cel puțin trei din cele cinci superstiții și tradiții enumerate de tine sunt păgâne. Așadar nu e chiar așa cu biblia :sory:

 23. [...] Citiți articolul, care este chiar reușit, aici. [...]

 24. anamaria spune:

  Nu stiu ce sa zic…nu imi place deloc postul asta..Sunt o persoana cu frica de Dumnezeu si poate daca m-as documenta as gasi contraargumente la ceea ce spui tu. Nu ii vad rostul acestui post :P

 25. uiflorin spune:

  George Carlin, raposatul, are un sketch total de comedie in legatura cu religia. Merita vazut.

 26. Timi spune:

  Treaba cu sarea nu are nicio legatura cu celelalte treburi mai bisericesti mentionate. Biserica spune multe, dar nu tre’ sa luam asa mot a mot… Credinta vine “in cantitatea ” pe care poate fiecare sa o perceapa. Nu are nimeni cum sa-ti impuna sa fi mai religios sau mai ateu decat esti cu adevarat. daca esti ateu, nu e nicio problema,sunt doar niste reguli scrise pentru o anumita categorie. Dar daca esti cat de cat credincios(cum e si cazul meu) selectezi din toate dogmele astea bisericesti. In sensul ca le pastrezi doar pe cele care ti se par cat de cat normale si care nu-ti ingradesc libertatea.

 27. Pitipoanca spune:

  Aceste traditii sau superstitii mai degraba, nu sunt in toata tara.
  Sa iti mai zic eu un obicei: in Moldova la 7 ani se dezgroapa mortul – de ce se face lucrul asta, daca la inmormantare se spune ODIHNEASCA-SE IN PACE

 28. Radu spune:

  spunea cineva mai sus ca iuda ar fi scapat sare la cina cea de taina, si ca e semn rau. o fi, dar asta e doar o interpretare a unui incident. la cina cea de taina s-a baut si vin, s-a mancat si paine, s-a vorbit si s-au facut mult mai multe lucruri. deci este irelevant.
  tot la fel mai spunea ca sarea era scumpa pe vremea romanilor. si ca de la sare deriva si cuvantul salariu (o fi, nu stiu sincer). insa soldatii romani primeau sare pentru ca sarea era cea mai buna metoda pentru a conserva alimentele. pe vremea aceea nu existau frigidere. soldatii primeau cate un sac de sare in care isi tineau carnea.
  Mihai, tu, ca multi alti romani (fie ei preoti, atei sau fanatici religiosi), dai Bibliei si religiei o interpretare proprie si care iti convine tie. Nu incerca sa ataci religia ortodoxa, sau crestina, si sa creasca pipota in tine cand vezi ca aplaudacii tai de 15-16 ani iti dau dreptate si te lauda pe blog. Gandeste cu inima, nu cu mintea. Si o sa vezi ca de fapt religia nu e asa cum o intelege logica ta!

 29. aleyna spune:

  Se mai spune ca acel copil care nu este botezat va fi bolnav…VRAJEALA,gemenii mei nu sunt botezati,ei provin dintr-o familie mixta(ortodox+musulman) şi sunt perfect sanatoşi(sa dea Domnul sa fie aşa mereu)…
  Eu cred ca atunci cand credinta ta este puternica,aproape orice este posibil.Eu,de exemplu,am scapat de moarte de nenumarate ori dar nu sunt superstitoasa…ın fine,ai dreptate ın ceea ce spui.
  Sa ıti fie bine!

 30. Anna. spune:

  Mircea. Parerea mea despre religie, si imi cer scuze daca esti credincios, nu exista ca ceva normal si adevarat. Spiritul Craciunului si Nasterea lui Iisus..cacat! Religia ne-a invatat ca undeva sus exista un om invizibil care stie tot ce faci, dar el are o lista speciala cu 10 porunci pe care NU AI VOIE SA LE INCALCI. Iar daca le incalci, te trimite intr-un loc special fierbinte, dureros, arzator, malefic , plin de tortura si de chinuri, unde vei plange si suferi pentru ca ai gresit pe parcursul vietii si toate astea se vor repeta pana la SFARSITUL LUMII. Dar! El ne iubeste!

  In concluzie..adevarata stiinta mi-a aratat in detaliu cum a aparut lumea si cum m-am nascut..SAU ,CINE STIE? POATE SUNT STRA STRA STRA STRA STRA ( 9999 ORI ) NEPOATA LUI ADAM SI EVA.

  Amin.
  Love and Respect you.

 31. myrypyry spune:


  ismail:

  acum am vazut ce a scris florin.nu vreau sa il jignesc, dar e total pe dinafara.se vede ca e indoctrinat de Biserica si pe deasupra nu stie nici istorie.traditiile precrestine sunt de la daci, nu de la popoarele migratoare din evul mediu.sper sa nu te supar florine, dar esti varza.

  bine ca esti tu destept:))…citeste putin si tu si mai comenteaza pe urma:P

 32. Cristian spune:

  Exchiuz mi, da’ nu sunt deacord cu silogismele prezentate:
  1. Biblia e o colectie de carti si nicidecum nu cred ca de acolo citeste cineva slujba inmormantarii
  2. Interpretarea pe care s-au invatat sa o dea popii care jecmanesc prostanacul asta de popor nu are nimic a face cu Biblia.
  Long story short: nu-i treaba magarului de unde beau oile apa.
  “Desteapta-te romane, esti singur pe lume”
  PS: da-ti bani sa ne traga astia o catedrala langa Casa Poporului. Sigur intram in rai cu totii!

 33. Ioana spune:

  La 2 nu ai dreptate :nono: in Rai nu este nevoie de mancare, este nevoie de rugaciune si, sa spunem, jertfa, desi nu e cel mai bun cuvant. La 3 un singur lucru am de spus: in credinta nu exista noroc sau ghinion :sory: . La 4, copiii sunt un dar al lui Dumnezeu. La Botez e vorba de iertarea pacatului stramosesc (adica ce se naste din pisica, soareci mananca). 5-ul chiar e-adevarat?

 34. ionut m spune:

  superstitiile cu sarea si scara si obiceiurile pagane cu ortu si bataile intre carlani nu au legatura cu biserica, religia and shit… asta nu inseamna ca sunt de acord totusi cu practicile bisericesti babesti…

 35. Ramona spune:

  @ daniel:
  Sarea are legatura cu religia; se spune ca Iuda ar fi varsat sare la cina cea de taina (nu cunosc mai multe detalii). Se mai crede ca e semn rau si pentru ca pe vremea romanilor sarea era foarte scumpa, cu ea romanii isi plateau soldatii. De la sare vine si cuvantul salariu.

  @mihai: nu sunt tampita si stiu sa fac o adunare….10+3=13….sau nu? :) da….davine enervant….back, submit, back, submit… :no:

 36. SSAndDie spune:


  Serban:


  SSAndDie:

  facem un amalgam de credinta, traditii si obiceiuri si apoi tragem concluzii despre Al De Sus? tare, nu zic! asta e exact ca aia cu “ai acvariu = esti homosexual”.
  Era unu, Dumnezeu sa-l odihneasca , ce e drept nu asa talentat ca tine, care a reusit sa faca o parodie excelenta despre religie.
  George Carlin on religion: http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

  “ce e drept nu asa talentat ca tine”
  sper, din tot sufletul, ca ai glumit cu asta….

  ironie, bine-nteles ;)

 37. Alexandru spune:

  sincer slab da slab de tot, as fi fost de acord ceea ce ai scris daca erau traditii care le gasesti numai la romani, dar sunt in toate religiile mari ale lumii si ori corectezi si zici la general or spui ca suntem mai imbecili ca altii desi nu cred, la prima vedere e corect ce zici dar daca analizezi mai atent e slab da slab rau parca e o rafuiala in pantelimon un singur exeplu( faraonii egiptenii luau cu ei dupa moarte pana si sclavii care ii slujeau ). pacat. bafta in continuare :nono:

 38. CatalinC spune:

  Iubeste-ti aproapele … dar sa nu afle nimeni :)

  :hat: :hat:

 39. alin spune:

  Si eu m-am framantat mult pe tema asta si in cele din urma am ajuns ateu.In concluzie, sunt in totalitate de acord cu tine, iar dupa parerea mea religia nu face altceva decat sa prosteasca,indoctrineze lumea(deformand viziunea despre realitate) iar ce se intampla la noi nu se poate numi religie ci superstitie.

 40. clemance spune:

  Da,ai dreptate!mai e si altceva,se zice ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui…deci cum e Dumnezeu? alb,negru,galben? bine stiu se porneste de la premisa ca noi prin comportamentul nostru putem atinge mantuirea (asta in legatura cu asemanarea) dar chipul?cum e pana la urma?:-?

 41. Lorin spune:

  Cred ca au mai spus si altii, dar o spun si eu , toate lucrurile ce le-ai enumerat sunt doar traditii preluate majoritatea din cultura pagana.

  Sfatul meu: Citeste Biblia si dupa aceea cu siguranta iti vai schimba perceptia, nu de alta dar asa vei vorbi in cunostinta de cauza si nu doar din cele auzite.

 42. Anita spune:


  Alex:

  Mihai, vreau sa te intreb si eu ceva: Nu se zicea in biblie ”Sa nu iti faci chip cioplit!” ? Ce sunt icoanele?oac oac oac oaaac

  Cik icoana nu e chip cioplit ca tu te inchini la persoana din icoana nu la obiect in sine

 43. Anita spune:

  Sincer … eu cred in Dumnezeu … dar parca treaba asta cu Biblia nu se potriveste … nu stiu sincer … sunt multe chestii in Biblie care nu se potrivesc (ex. Adam si Eva au avut copii … multi dar ni se zice k asha s-au inmultit… si s-a ajuns la populatia de astazi… asta inseamna ca copii lu’ Adam si ai Evei s-au inmultit intre ei??? …) … Poate ca este si nevoia asta de a crede intr-o forta superioara care vegheaza asupra noastra,ne protejeaza si ne ajuta la nevoie …

 44. ada spune:


  imagine:

  There’s probably no god. Now stop worrying and enjoy your life.

  exact!!!

 45. Zuza spune:

  Sa nu uiti de ziua lui Conovaru :brear:

 46. Daniel Orza spune:

  @Victor: Ce-ti mai place OTV-ul…

 47. Daniel spune:

  Ti-a zis tie Dumnezeu astea, Mihai? Sunt doar traditii. Hai sa fiem seriosi. Si cine ti-a zis tie ca exista doar Rai? Asa de mult iti plaace sa dai in ceea ce tine de domeniul religiei si a Bisericii(vorbesc de INSTITUTIA BISERICII, nu despre o constructie)

 48. serousi spune:

  Pai ce parere sa am dupa ce am citit la tine?? Ca esti un hipster si un cretin , cam atat….

 49. agrefree spune:

  Eu unul nu cred in superstitii.
  Imi amintesc ca cineva, mai destept ca mine, a spus ca “superstitia este metafizica imbecililor”.
  Exemplele pe care le dai au, ca sa spun asa, “acoperire”:
  1. Banii se pun mortului, inca din antichitate, pentru a plati luntrasul (Caron) care sa-l treaca Styxul. Asadar nu este obicei crestin ci pastrat de catre crestini de la pagani.
  2. Pomana are, dupa parerea mea acoperire in “dar din dar se face rai”. Adica eu dau de pomana, pentru sufletul altuia, dar sper sa ma mantuiesc eu. Asadar pomana este egoista.
  3. Asta cu sarea n-am inteles-o niciodata.
  4. Asta este o regula a oamenilor bisericii. Din cate stiu Isus a spus “lasati copiii sa vina la mine”.
  5. Obiceiurile de Craciun nu au legatura cu sarbatoarea crestina, ele sunt adaptari ale obiceiurilor pagane.
  Mai sunt insa o serie de reguli sau cutume ale bisericii pe care nu le inteleg dar cele mai grave mi se par regulile clar discriminatorii de interzicere a accesului femeilor in biserica la menstruatie si molifta care se citeste femeii care a nascut inainte de botez spre a o spala de pacate.
  Din cate stiu eu pentru a procrea este nevoie de doua (cel putin) persoane. ;)

 50. Serban spune:


  SSAndDie:

  facem un amalgam de credinta, traditii si obiceiuri si apoi tragem concluzii despre Al De Sus? tare, nu zic! asta e exact ca aia cu “ai acvariu = esti homosexual”.
  Era unu, Dumnezeu sa-l odihneasca , ce e drept nu asa talentat ca tine, care a reusit sa faca o parodie excelenta despre religie.
  George Carlin on religion: http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

  “ce e drept nu asa talentat ca tine”

  sper, din tot sufletul, ca ai glumit cu asta….

 51. cristina spune:

  uau, e un subiect “atat de tabu” la noi…

  cineva dintr-un comentariu anterior (@crysee) zicea ca nu e usor sa intrii in gratiile lui dumnezeu, eu credeam ca ne iubeste pe toti…………

  un punct de vedere interesant e in filmul “The invention of lying”, in care nu exista minciuna, therefore oamenii nu-si pot imagina nimic ce nu exista, therefore dumnezeu nu exista.

 52. thee spune:

  la inmormantare sa vezi cum e..citeam pe un site ortodox ca 90% din obiceiurile de inmormantare sunt pagane:sa arunci cu bani,sa dai podurile,si multe altele.si cu toate asteaaaa ,la o inmormantare la care am fost,preotul incuraja aceste obiceiuri.de departe cel mai stupid mi se pare ca este acela cu pomenele :cumperi cam 10 kg de paine=pomene, platesti cam 2 milioane pe ele……..si la finalul slujbei preotul le ia acasa pe toate si le da porcilor sa manance 8O 8O

 53. SSAndDie spune:

  facem un amalgam de credinta, traditii si obiceiuri si apoi tragem concluzii despre Al De Sus? tare, nu zic! asta e exact ca aia cu “ai acvariu = esti homosexual”.
  Era unu, Dumnezeu sa-l odihneasca :D , ce e drept nu asa talentat ca tine, care a reusit sa faca o parodie excelenta despre religie.
  George Carlin on religion: http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

 54. Grigore Mihaela spune:

  Mai informeaza-te draga domnule Bendeac in privinta religiei pentru ca se vede ca nu esti pregatit.

 55. diana spune:

  Odata cu acest post,mi-ai ridicat si mie unele semne de intrebari,asa ca m-am decis sa vorbesc cu mai multe persoane despre ce spui tu ,una din persoane a fost chiar profesorul de religie.Si se spune ca pomana care noi o dam,o dam pentru persoane apropiate,nu?Si pomana asta reprezinta un gest de omenie,de iubire si respect pentru persoana trecuta in nefiinta,deoarece prin acea pomana,el poate intra in Rai,pomenile noastre ii taie ,ca sa zic asa ,din pacate,prin gestul nostru ,mortul este mai aprope de Rai,bine in cazul in care are un nr de pacate care pot fii iertate,pentru ca daca el are 1000 de pacate,degeaba…Nu stiu cat de bine intelegi ce am vrut sa spun,dar nu gasesc o forma mai buna in care sa exprim ce inseamna ritualul asta.

 56. cubicus spune:

  @daniel: in credinta ortodoxa nu exista purgatoriu, sufletele se duc ori in rai, ori in iad. intre nu prea exista…. mai incearca ;)

 57. Gheorghe Gheorghita Giorgi spune:

  Parerea mea e ca tu incurci traditiile crestine cu cele pagane. Biserica a incercat sa le elimine pe ultimele dar ele au fost atat de inradacinate incat se mai practica si azi, desi nu se mai cunoaste motivul.

 58. bianca spune:


  daniel:

  Interesant punctul de vedere, dar am si eu cateva obiectii:
  1. nu in toate zonele se pun bani. Dar acolo unde se pun bani, semerge pe ideea ca diavolul ar face orice sa previna intrarea in Rai, de aceea exista aceste “vami”.
  2. A da de pomana nu are legatura cu raposatul in sensul ca nu lui i se dau aceste lucruri. Ce spui tu suunt doar vorbe iesite din ignoranta unora. Aceasta pomana se face din bunatate si grija pentru semenii nostri ( pentru ca asta este greutatea crestinismului, si asta propovaduieste). Ca aceste lucruri s-au denaturat cu trecerea anilor, este cu totul altceva.
  3. Nu vad ce legatura are sarea cu religia…. e doar o superstitie…
  4. In ortodoxie cel putin, se considera ca toti noii nascuti poarta asupra lor pacatul primordial al lui Adam, si anume izgonirea din Rai. De aceea exista botezul, pentru a facilita intrarea in aceasta lume, si pentru apartenenta la religie. Exista totusi niste slujbe speciale pentru acesti copii care mor nebotezati. Controversele religioase pe aceasta tema sunt multe, insa in mare se accepta faptul ca acesti copii nu ajung nici in Iad nici in Rai ci undeva intre( poate purgatoriu) asteptand Judecata de Apoi, cand vor fi iertati/botezati.
  5. Asa este, insa este doar o traditie locala. Sunt multe lucruri pe care Bblia ne invata sa le facem si totusi noi le facem invers.

  deacord cu tine Daniel.Ai o mare dreptate.Pacat ca unii dintre noi nu vad sau isi dau cu parerea si scriu niste comenturi doar de dragul de a le scrie.

 59. Victor spune:

  dl.Corut a avut curajul unic si nemasurat de a ridica sabia dreptatii impotriva blasfemiei bisericii crestine care tine in prostie si ignoranta peste 3 mld.de oameni de 2000 de ani! Sunt de acord cu dumnealui in tot ceea ce a prezentat la OTV, in acea seara, inclusiv cu tipologia crestinului indobitocit care este recunoscut la zile de sarbatoare, atunci cand calca pragul bisericii sa se injure reciproc pentru o sticla de aghiazma (apa de la chiuveta cu busuioc in ea) sau sa atinga moastele unor sfinti – oameni si ei odata , sa pupe icoane si maini de preoti, in ciuda faptului ca in biblia exista Decalogul care, la 2-aporunca rosteste asa:

  “Să nu ai alţi dumnezei afară de mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti.“

  FELICITARI DOMNULE CORUT!!!

 60. PisikNeagra spune:

  eram sigura, stiam ca vei scrie ceva legat de moarte si traditii. acum nu stiu daca eu te am inspirat, dar ne am intalnit in carrefour baneasa ieri, la raionu de incaltaminte, te ai uitat asa lung la mine: purtam o bentita neagra in semn de doliu, eram imbracata tot din acelasi motiv: doliu pt fratele meu :sad: . si nu, nu pt ca traditia mi`o cere, asa simt eu, oricum nu am nicio pb in a purta aceasta nonculoare. ideea e ca stiam ca despre asta vei scrie..

 61. valuta_forte spune:

  prietene..esti praf, nu conteaza ca iti plac tie sau nu nici cat negru sub unghie, tu esti doar un simplu caraghios care se naste traieste si moare, si nu lasa nimic in urma…inventeaza tu o traditie si implementeaz-o daca esti asa “jmecher”. traditiile astea dateaza de sute de ani, nu conteaza ca au sau nu logica sau corespondent peste 500 de ani cand teai nascut tu, altceva inseamna respectarea traditiilor, dar esti atat de superficial incat nu iti poti da seama, iar eu cu siguranta nu-ti voi spune. mi-e scarba de d-astia ca voi si ca idiotii care devin “addicted” ca niste zombie

 62. Gabi spune:

  Foarte bun articolul. Jos palaria :hat:

 63. cristi spune:

  Povestea cu sarea e asa: acum mult timp in urma, sarea se scotea cu greu din ocne. Era multa munca, nu foarte frumoasa, oamenii ieseau de acolo bolnavi.
  De asta era “ghinion”, “e pacat”, “e scandal” cand scapi sarea. A ramas de atunci… :)

 64. Alex spune:

  Mihai, vreau sa te intreb si eu ceva: Nu se zicea in biblie ”Sa nu iti faci chip cioplit!” ? Ce sunt icoanele?
  oac oac oac oaaac 8O

 65. dady spune:

  Salutare Mihai, ai deschis un subiect care in general creaza polemici chiar si intre sustinatorii aceeasi religii, sau aceeasi frica, fobie as putea spune eu. De la inceput vreau a mentionez ca sunt ateu, nu e o lauda, nu e o reactie impotriva religiilor, pt mine a fi ateu inseamna a nu crede in nici un zeu, unii inteleg a fi ateu ca fiind impotriva unui zeu, oarecare, nu vreau sa dau nume pt ca e clar ca nu degeaba sunt atatea religii. Am fost crescut si botezat in ortodixism, am fost “plimbat” prin biserici mai ales ca bunicul meu lucra intro biserica, de pe la 11-12 ani am inceput sa-mi pun intrebatri si am cautat raspunsuri, prima intrebare normala parerea mea, a fost De ce?, raspunsurile se opreau la asa spune “cartea”, am ajuns sa inteleg ca o mare majoritate a celor ce ma inconjurau erau blocati pe o singura carte, care nu avea nimic concret, un fel de preziceri ale lui Nostradamus dar mai pt to(n)ti, nu vreau sa jignesc, ma refer lafelul in care se vorbeste in cartea respectiva despre un atotputernic, cineva care a creat dar nu a fost creat, cineva care creaza o lume pe o singura planeta din … nici nu stiu ce numar e ala care cuprinda macar o zecime din numarul planetelor (poate nu suntem singuri, oare si ceilalti cred in aceeasi zei? au aceleasi indoieli? viseaza la un rai? isi spun rugaciunea in fiecare seara inainte de culcare?, sau daca nu exista si altii atunci la ce rost celelalte planete, sau stele, au fost oare ciorne ale atotputernicului pina sa creeze aceasta lume departe e a fi perfecta? oare in univers un zeu are o parcela in care isi creste copiii si la randul lor alti zei cu parceluta lor?), cineva care face o lume atat de complexa fara nici un motiv? cineva care te iubeste dar iti omoara sau iti imbolnaveste pe cei apropiati sau pe tine argumentandu-se ca-i testeaza, pt ce-i testeaza? cineva care ne foloseste ca si inaintasi in lupta lui cu “raul”, de ce nu infrunta el raul daca e atotputernic sa nu ne mai ispiteasca atata? cineva care permite bolile si razboaiele sa ia atatea vieti? cineva care te pedepseste pt “pacate” pe care nu le cunosti sau le inventeaza batranii satului pt ca nu sunt deacord cu ce fac tinerii?… in fine, intrebari mai sunt dar nu va mai plictisesc cu ele, eu gasesc toata aceasta poveste privita din coltul unde “se crede” ca fiind una fara sens, fara logica, fiind doar o frica de neputintele noastre, fiind ceva la care ceri in continuu ajutor, fie ca e sa fine cineva sanatos, fie sa castigi la loto, fie sa iei un examen… toate astea-s sperante, dorinte, nu e un puncti dintro lista a unuia care sta sa asculte ce debitam noi, nu e un “must do” al unuia care e mai sus, in ceruri, ce sta de ne vegheaza dar culmea ca o face cam degeaba pt ca nu se vad rezultate, miracole nu exista, exista exceptii, examenul il iei daca ai avut noroc sa-ti pice ceva ce ai stiut sau ai putut copia, la loto castigi daca se potriveste numarul cu ce ai pus pe foaie, e “noroc”, o probabilitate, un random, o situatie aleatoare. Am ajuns la concluzia ca exista multe alte lucruri ce le poti face cat timp te gandesti la o speranta. De ce noi ca romani nu ne-am pastrat religia noastra, zeii nostri? De ce grecii nu si-au pastrat zeii lor, de ce au trebuit sa vina arabii sa ne impuna o religie a lor, de ce nu am imprumutat o religie a unor triburi de pe langa Togo? Cei care si acum traiesc in triburi, care cred intun animal sau o piatra, sau un fenomen al naturii oare sunt niste pagani? Ei nu au auzit niciodata de Isus, sau de Alah sau altii, ce vina au ei? De ce nu credem in natura, e logica, iti ofera atatea raspunsuri, o vezi cum evolueaza, cum se adapteaza, ne contoleaza si pastreaza tot timpul un echiulibru care face ca viata sacontinue, ea a “creat” viata si ea o ia din motive logice. De ce nu o ajutam macar, de ce facem tot ce putem sa o distrugem? pt ca ajutand natura ne ajutam pe noi. Cati dintre voi si-au pus intrebarea ce rost avem noi pe pamant, eu zic ca rostu ti-l faci singur, tu decizi ce sa faci in viata asta scurta. Vorbind la rece, noi si tot ce ne inconjoara sunt doar niste reactii chimice influentate de altele fizice dupa anumite reguli sau nu. Sentimentele, gandirea, adaptarea, evolutia si multe altele sunt doar niste reactii chimice, suntem niste fiinte care am ajuns la un stadiu la care sa realizam ca existam si sa trebuie sa facem ceva cu viata pe care o avem.
  Traditie, superstitie sau obiceiuri, nu sunt numai romanesti Mihai, (m-)ai intrebat ce parere am, parerea mea e ca ne-am facut-o cu mana noastra, ne-am legat fara sa ne doara si acum incepem sa ne intrebam de ce?

 66. Larisa spune:

  Corectie : “erau”
  Probleme cu tastatura.
  Am avut in schimb ocazia de a organiza cu clasa o vizita la un orfelinat din oras. Le-am cumparat copiilor dulciuri, fructe multe, jucarii. M-am simtit super dupa ce le-am oferit si am petrecut impreuna o jumatate de zi.

 67. Larisa spune:


  ada:

  nu consider ca a da de pomana, o faci doar pt ca asa trebuie, nu, dai de pomana oamenilor saraci, care nu au, nu vad de ce sa dai celor ce au. cei saraci primesc din suflet ceea ce le oferi. iti propun sa mergi intr-o biserica nu in Bucuresti altundeva, intr-o zi de pomenire a mortiilor si sa ai si ceva de impartit, sa le oferi celor mai nevoiasi ca tine copii, batranii, nu conteaza si dupa ce le-ai impartit ceva uita-te in ochii lor sa vezi o lumina stralucitoare de multumire ca au primt si ei ceva. atunci vei vedea ce inseamna o pomana si mai ales tu vei avea o stare sufleteasca mult mai buna si mai implinita.

  Pai iti dau eu un exemplu: daca dai unui cersetor (atentie, nu folosesc termenul “sarac”) 0.50 de banutzi se uita la tine ca la felul 14. Daca dai unui copil cerstor, te injura, eventual te si scuipa, sau se agata de geanta ta.
  Mi s-a intamplat sa alerge dupa mine, o gasca de 6-7 pici, cersetori, pentru o inghetata. :icecream: Nimeni nu se baga iar ei era foooarte rapizi. Am aruncat inghetata la cos, eu luat-o, au mancat-o si dupa iau au inceput sa alerge dupa mine. :evil:
  Si am doar 15 ani, nu ma imbrac strident, machiat aproape deloc, nu ma dau in stamba pe strada (practic nu aveau motiv sa se ia de mine) si nici nu sunt din Bucuresti…
  Kisses:*

 68. george_escu spune:

  Mi se pare ca nu prea stapanesti bine notiunile legate de traditii, superstitii sau religie … cam varza postarea … Si ca o constatare generala: cei mai vehementi si mai categorici contestatari sunt cei care stiu foarte putin despre ceea ce contesta … Asta e

 69. L spune:

  Confunzi obiceiurile pagane cu credinta crestina.
  N-am auzit niciodata un preot vorbind in biserica de chestiie cu sarea, apa sau mancarea cerute de mort etc. Tu vorbesti din auzite. Si ceea ce spui tu nu are nici o legatura cu biserica si cu invatatura crestina. Mai gandeste-te.

 70. Irinuk spune:

  A …Biblia a fost scrisa de oameni…totusi…:))

 71. Irinuk spune:

  Mai religia prin natura ei…de orice fel ar fi ea…a fost, este si va fi …cea mai usoara si mai sigura forma de conducere in masa…Cam asta ne invata sau spun dogmele crestine….eu cred in Dumnezeu…dar atat…cu biserica nu ma prea impac…hai te pup post-uri tot mai originale… :rofl: :dance:

 72. Andrada spune:

  :) ))))))))))))) amuzant…trist…amuzant totusi :D

  Astia suntem…

 73. Boris SS spune:

  Frate, super adevarat !
  Iar Pavel Corut a dat-o cel mai bine: “religia a aparut atunci cind primul jmecher a intilnit primul fraier si l-a ars!” :brear:

 74. Ioana spune:

  Credinta in Dumnezeu este extrem de clara si de simpla:sa iubesti pe Dumnezeu cu toata puterea si pe aproapele tau ca pe tine insuti.Ce inseamna sa iubesti pe Dumnezeu?Pai sa nu faci rau, sa nu urasti, sa nu poftesti la avutul altuia,sa-ti iubesti aproapele, etc.Oamenilor in general nu le plac lucrurile simple, nu sunt suficient de interesante si atunci fac doua tampenii:interpreteaza dupa bunul lor plac si ascund aurul sub un morman de beteala ieftina.Cam asa stau lucrurile cu obiceiurile:decedatul nu mai mananca si nu mai bea :lol: ,insa obiceiurile de inmormantare s-au inventat initial pentru a usura povara celor care sufera dupa pierderea celui drag.Se iau cu munca, fac pregatiri, sunt inconjurati de oameni,se vorbeste despre cel decedat ca si cum ar fi prezent ,etc.Toate astea fac lucrurile un pic mai usor de indurat.Evident,altii scot profituri maaari din asta -destui popi, printre altii,care nici nu se uita la mort daca nu platesti,si cica mai sunt crestini :( -dar asta arata cat de mult ne place sa admiram poleiala si sa practicam egoismul ca religie.Pomenirea?!Nu e vorba de mancare si de bautura pe lumea cealalta,ci de faptul ca nu este uitat cel plecat,este pomenit si se roaga cei vii pentru el.Ce o fi “dincolo”nu stie nimeni,insa nu cred ca e vorba de aiureli babesti debitate de toti neicii de-a lungul timpurilor,poate ceva de ordin superior care nu are legatura cu materialismul ,egoismul si prostia de pe pamant.

 75. robert spune:

  Dacă vrei odihnă – crede. Dacă vrei adevărul – caută şi suferă. Friedrich Nietzsche

 76. mircea spune:

  Stiu ca esti ocupat si probabil nu o sa ai rabdare sa citesti atata.In schimb,iti prezint ce spune Dan Puric,un om mai aproape probabilde tine,fie si numai prin natura meseriei(vocatiei) lul,despre sfinti:”Ştiţi ce este un sfânt? Un sfânt este un om din univers, ca şi noi, care îşi face sufletul şi trupul treaptă pe care Dumnezeu să coboare, să ne ierte şi să ne ajute. Şi ca să-şi facă trupul treaptă, el trebuie să fie de o curăţie extraordinară. Cu adevărat importante la sfinţi sunt minunile, dar cel mai important lucru este cum îşi trăiesc viaţa lor. Însăşi viaţa lor, a fiecăruia, e o minune de la un capăt la altul. Un scriitor francez, care a scris foarte frumos despre România, avea doar o singură nedumerire vizavi de români: „Mă întreb de ce românii urcă în dealul Patriarhiei şi sărută o mână de maimuţă învelită într-o dantelă”. Mâna aia de maimuţă – răspund eu – era mâna Sfântului Dimitrie care m-a împiedicat pe mine ca român să fac ce au făcut ei la Saint-Denis, unde, în timpul revoluţiei franceze, în furia unei idei, şi-au dezgropat toţi regii şi le-au aruncat oasele. Vă închipuiţi poporul român dezgropându-şi voievozii şi aruncându-le oasele? Nu!” Restul articolului il gasesti aici http://www.sfintii-inchisorilor.ro/2008/11/sa-iesim-din-pacatul-uitarii-si-sa-ne-vedem-sfintii/ .
  Referitor la ”traditiile” babesti,care nu au nicio legatura cu crestinatea,nu pot spune decat :sunt in mare de aceeasi parere.Atata timp cat nu se confunda traditia bisericii cu cea pagana,sau pur si simplu una prosteasca ,inventata. Multa sanatate.

 77. DaNa spune:

  Exagerezi…asta cred….

 78. mircea spune:

  Inainte sa mai ataci atata biserica si implicit pe credinciosii ei,ar fi mai diplomat din partea ta sa te documentezi.Oricum,se incearca denigrarea ei inca din primele secole ale crestinismului.Poate o sa citesti si tu cateva marturii ale martirilor din primele secole sau,mai bine,ale celor care au suferit in perioada comunista,prin inchisori.

 79. Zaha spune:

  parerea mea despre religie chiar nu ii buna deloc. mi se pare o foarte mare mascarada tot ce ii legat de religie , biserica , preoti si tot ce se invarte in jurul lor . poate nu vor fi multi de acord da nu am cum sa cred in ceva ce nu a vazut nimeni . cum la caini le este frica de noi ( pentru ca suntem mai mari decat ei si poate ii “muscam” noi pe ei ) asa tindem sa credem si noi in ceva mai presus decat noi . fiecare civilizatie avea “dumnezeu ei”. ne hotaram si noi odata care ii dumnezeul bun ?
  v-am salutat !

 80. Dan3zu spune:

  Treaba cu bataia de “Anul Nou” m-a facut inca odata mandru ca sunt roman. NOT. Ce e mai trist este ca televiziunile mediatizeaza chestia asta. Iti dai seama ce impact au secventele astea asupra strainilor? Si asa suntem celebri pentru ritualuri de magie de cand cu imbecilii care au dezgropat un mort, i-au scos inima, au ars-o, au pus-o intr-o cana cu apa si apoi au baut-o. Singura noastra sansa este sa emigram in masa si sa ne facem alta tara. Ca sa nu se ia dupa noi le putem spune ca in bancurile cu blonde “numai cei care raman aici or sa ajunga in Rai ;) ” pentru ca la iq-ul lor sigur cred.
  Astept sa ma anuntati cand sa incep sa impachetez. :D
  O zi buna!

 81. Andrei spune:

  Biblia a fost scrisa de oameni…

 82. Oanna spune:

  Banii in buzunarul mortului sunt de fapt o reminiscenta a mitologiei grecesti. Astfel, luntrasul Charon nu trecea sufletele mortilor peste raul Styx decat daca primea bani. Apare motivul asta si in operele lui Eliade, ca simbol al trecerii in lumea cealalta. In opinia mea, e o prostie dar sunt obiceiuri atat de bine inradacinate, incat simpla opunere e intampinata cu o ofensiva demna de invidiat. “Cum sa nu-i pui bani???”. In sfarsit… Nu cred ca numai la noi e asa, credinta asta orbeasca intr-o combinatie de religie, superstitii si traditii stravechi este apanajul speciei umane. E o teama de un ceva nedefinit, un ceva despre care nimeni nu stie ce e, ce ne poate face si de unde vine dar totusi uite ca, in ciuda logicii si a ratiunii, frica de nedefinit si, de multe ori, de nimic e mai puternica.

 83. zuzu zuzu spune:

  INTERESANT POST….CRED IN DUMNEZEU INSA NU TOT CE SCRIE IN BIBLIE …CRED CA EXISTA O FORTA DIVINA DAR NU CA ADAM SI EVA AU FOST PRIMII….DUPA CUM SE STIE IN TOATE ICOANELE DUMNEZEU E ALB…ATUNCI CUM AU APARUT NEGRII???SAU INDIENII???SAU ASIATICII????SI DACA ADAM SI EVA AU FOST PRIMII…ASA CUM ZICE BIBLIA…DINOZAURII AI CUI AU FOST??????CA IN BIBLIE NU S-A SCRIS DESPRE EI SI SA NU UITAM CA IN URMA CU CEVA ANI,TOTUL TINEA DE DOMENIUL FANTASTICULUI….SUNT MULTE INTREBARI FARA RASPUNS,INSA…PE PARCURS…PANA CAND VA VENI SFARSITUL LUMII SE VOR AFLA…SA SPERAM CA LE VOM STI SI NOI…INDIFERENT UNDE VOM FI SAU CUM VOM FI… :read:

 84. DEzaXat spune:

  si majoritatea din cei care ti-au laudat postul(ca si tine) au o vaga idee despre religie si diferenta ditre ea si majoritatea traditiilor. Am vazut o serie de documentare prin care erau demonstrate majoritatea “minunilor” din vechiul testament asa ca incercati din curiozitate sa cititi Biblia, poate va ajuta sa intelegeti ce ar trebui sa insemne Crestinism, Biserica si Dumnezeu

 85. DEzaXat spune:

  in legatura cu prima chestie e un obicei pagan, la romani li se puneau banuti pe ochi pt a plati luntrasul care sa-i treaca peste raul Stinx(raul dintre viata si moarte), si cred ca de acolo am luat obiceiul.
  la punctul 4 toti ne nastem cu pacatul lui Adam si ne “curatam” prin botez, iar pana la botezul lui Iisus in Iordan toti se duceau in iad, asa am invatat la religie, adevarul il aflam cand murim

 86. Serbu Catalin spune:

  Draga Mihai, Dumnezeu nu exista, Dumnezeu este in noi, este ultima farama de bunatate din sufletul fiecarui om. Sau constiinta unui om. Cei ce au creat religia ca dogma stiau asta. Nu stau acum sa detaliez, dar am studiat mult pe tema asta si la aceasta concluzie am ajuns. Dumnezeu e constiinta unui om. Respect

 87. milly spune:

  Tu vorbesti serios? Hai ca m-ai lamurit si pe mine, mai ales asta cu sarea, ca in Moldova pui sare la poarta daca ai facut ceva rau sa nu te certe partintii…whatever… Pomana e o traditie nascuta probabil din saracie, la orice “petrecere” vii infometat si tre sa papi. Nici eu nu le inteleg, dar nu le condamn – orice pt pace in suflet!

  PS Propun tema urmatorului post (in cazul in care nu a fost): Quiz pt Bendeac

  - ai furat vreodata?
  - ai mintit?
  - ai preacurvit?
  - te-ai drogat?

  …din pura curiozitate :)

 88. Paul spune:

  Multe obiceiuri in Romania sunt pagane. Asa ca traditia crestina cu cea pagana s-a cam amestecat.

 89. oana spune:

  daca toate chestiile legate de religie ma lasa rece, asta cu copiii mi se pare strigator la cer!
  cum isi poate permite cineva sa afirme ca un copil este cu pacate? cum isi poate permite cineva sa considere un copil pagan? si mai ales, de ce dobitocia asta cu “copilul preia pacatele parintilor?”

 90. paula spune:

  de cand nu am mai citit: va pup ,va iubesc si va respect….nu ne mai pupi ,nu ne mai iubesti,nu ne mai respecti??? :|

 91. Anonim spune:

  Mihai mi se pare oarecum ciudat ca ai atins acest pct sensibil imediat dupa ce pavel corut si-a expus ideile cat se poate de logic si structurat la Otv (da la otv) in legatura cu religia si tot ce tine de credinta, preoti,relatia cu Dumnezeu si asa mai departe.Dar cred ca-i impartasesti ideile , nu-i asa??Daca nu stii despre ce vb incearca sa te documentezi despre emisiunea din 24.01.2010 peste care am dat intamplator la otv.Postul acesta e pe la 26 la tv-ul meu.A fost cum sa zic ,cel putin ….deschis un subiect sensibil si un prim pas spre a deschide mintile indoctrinate de atata timp ale babelor si mamaielor care cred ca sunt prezente in orice fam si au mereu replicile cu dumnezeu si credinta si asa ami departe.

 92. Andrei Ghita spune:

  Parerea mea este ca ai fost superficial. Seamana cu chestiile pe care le condamni si le urasti la presa. Par niste lucruri scoase din context, interpretabile, inutile si nesfarsite.
  Nu sunt un cunoscator avansat al dogmelor crestine, inteleg si descifrez legatura cu Divinitatea prin bun simt. Cu atat mai ciudate mi s-au parut randurile tale cu cat sunt convins ca esti un om cu mult bun simt si cu o buna crestere. Dar probabil ca ai tu motivele tale pentru care consideri ca Dumnezeu ia spaga la vama, ca ne pedepseste pentru sarea varsata sau ca ne trimite copilasii nebotezati la fript in focurile iadului…ma rog.
  Ma bucur totusi ca am scris cateva randuri pe un blog pe care intru des pentru a ma incarca cu buna dispozitie si optimism. Multumesc pentru sursa de umor(chiar daca aceasta ultima nu are aceleasi ingrediente) si mult succes in continuare.

 93. mihaela spune:

  In legatura cu postul tau, Mihai, nu pot spune decat un lucru: “Multumesc lui Dumnezeu ca sunt ateu!” :rofl:

 94. myrypyry spune:


  gabi:

  Eu consider de mult timp ca religiile se rezuma toate la a face bine.M-am bucurat cand am aflat ca mai e cineva de aceeasi parere cu mine cand te-am auzit la sinteza zilei.Niciodata nu am inteles de ce trebuie sa-i spun lui popa ce pacate am eu pt ca D-zeu cred ca le stie ,iar pt a ne ierta cred ca e suficient sa-i cerem noi asta fara intermediari.
  Mai mult decat atat nu inteleg ce rost are prezenta la biserica,ba mai mult la spovedanie daca maine continui sa fii un nemernic,un hot, un mincinos iar la sf de saptamana sa mergi la biserica sa ti se stearga cu buretele. Daca cel care face fapte bune pt ca asa sunt principiile lui de viata,pt ca asa se simte el bine dar nu are nici o legatura cu biserica inseamna ca va ajunge in iad? Inseamna ca si eu voi fi acolo.

  pemite-mi sa te contrazic. avem nevoie de intermediari pentru ca preotii au primit prin Sfanta Taina a Euharistiei(Preotiei) Duhul Sfant. Chiar daca preotul nu e atat de cucernic si savarseste pacate omenesti, Harul Duhului Sfant lucreaza prin el. Altfel de ce ar mai fi trimis Iisus apostolii in lume? Pana atunci nu stiau de existenta lui Dumnezeu? Ma tem ca stiau. Si atunci pentru ce au fost trimisi apostolii? Pentru a le deschide ochii oamenilor despre adevarata credinta si a-i calauzi.
  Cat despre Sfanta Liturghie, este important sa fim prezenti pentru ca este cea mai importanta sluja ortodoxa in care se pogoara Sfantul Duh. Nu stiu daca cunosti cuvintele lui Iisus: “Unde vor fi trei adunati in Numele Meu, acolo voi fi si eu”.
  As putea scrie mult mai multe, dar nu am loc. Te rog informeaza-te mai bine inainte de a posta comment-uri atat de aberante.

 95. myrypyry spune:

  imi cer scuze pentru greselile gramaticale, dar nu imi place sa revizuiesc ce scriu:P

 96. allex spune:

  Dumnezeu.romanii n-au nicio legatura q asta.

 97. LoreDada spune:

  Mihai,
  chiar nu inteleg ce e cu atitudinea asta a ta, cand ceea ce expui tu, aici, ca argumente nu prea are legatura nici cu credinta, si nici macar cu religia.

  Vorbesti (in mare parte) doar despre superstitii pe care si biserica le neaga (vezi chestia cu sarea) si despre unele obiceiuri populare a caror semnificatie s-a pierdut undeva in trecut si, din pacate, putini le mai stiu originea.

  E ca si cum un preot (sau …oricine de fapt) s-ar lua de teatru vorbind din ceea ce vede la televizor. Adica teatrul e de rahat pentru ca unii actori sunt niste betivi, iar unele actrite niste parasute. iar unele piese chiar de kkt. Ideea de teatru si arta teatrala e una, iar actorii …sunt doar niste oameni amarati: hai sa nu negam conceptul doar pentru ca nu ne plac “propavaduitorii” – indiferent de domeniu, si nu generalizam pornind de cateva cazuri.

  Sincer, sper ca la un moment dat, in existenta ta, sa devii crestin si sa realizezi ca poate ai facut foarte mult rau prin cuvintele tale patimase. Pana la urma, cred ca daca nu esti de acord cu religia (ortodoxa sau oricare alta) ai libertatea sa renunti la ea, sa nu te cununi la biserica asta, sa nu te duci la slujbe, la biserica, sa nu citesti carti de religie… Fara sa arunci cu noroi.

  Mai sunt multi oameni care cred. Oameni valorosi. Iar tu ii judeci. Aspru. Fara sa ii cunosti. Fara intelegere si fara bunatate. Asa cum afirmi tu ca ar fi de fapt biserica si crestinii.
  Pana la urma cu ce e mai buna oare “religia” ta…???
  P.S. Dumnezeu nu cere nicio taxa dupa moarte.

 98. Carmen spune:

  Deci ai perfecta dreptate…foarte intelegent;)Tot respectul..unul dintre putini oamenii din Romania care merita intradevar asta!Carmen W.

 99. Simona spune:

  Da, interesante comentarii Bendeac.Pot sa spun ca sunt si nu sunt de acord cu tine. Intr-adevar , in mediul rural se exagereaza cu religia si cu modul de a o intelege, si pe mine ma dispera frazele de genul ” asa e bine sa faci” , sau ” nu e bine sa faci” , dar cand intreb de ce e bine sau nu , nimeni nu stie raspunsul. Mi se raspunde ceva de genul : “Asa am auzit si noi la unul, altul!” . Intr-adevar , sunt multe lucruri exagerate si atitudini exagerate, si pe mine ma scarbesc babele care se duc si stau in genunchi cate 2-3 ore la biserica , isi spun femei credincioase , si daca un copil scoate vreun zgomot in biserica sau e vreunul care nu stie ce sa faca si face altfel decat ” e bine si trebuie sa faca” , se uita urat la el si-l apostrofeaza cu ura…iar traditiile nu cred ca au treaba cu Dumnezeu , traditiile sunt inventate , nu le-a lasat Dumnezeu! Nu a venit El sa spuna nimanui ca la nunta trebuie sa te duci cu galeata la udat , sau mai stiu eu ce..oameni fara activitate au inventat astea cu timp in urma si asa au ramas.
  Un om dezghetat la minte respecta traditiile pe care vrea sa le respecte , nu l obliga nimeni la nimic, suntem liberi sa facem ce vrem .Nu trebuie sa facem ceva de frica unui Dumnezeu , El exista sau ar trebui sa existe in noi insine, in constiinta noastra..fiecare sa se gandeasca , daca eu fac un lucru rau cuiva, mie mi-ar placea sa mi se faca acel lucru? Mult s-ar schimba societatea daca fiecare ne-am gandi sincer atunci cand ranim pe cei din jur . ..dar ideea de Dumnezeu pt multi e o chestiune de lauda , e un paravan de multe ori ….insa cu adevarat Dumnezeu este in noi insine ! Pupici

 100. Melinda spune:

  deci….eu stiu …..adik am invatat ca superstitia este un termen opus bibliei
  superstitile n-au nici o legatura cu credinta in Dumnezeu
  ….iar traditile si obiceiurile sunt “inventate” pana la urma de oameni, romani in cazul nostru
  fiecare om poate sa tina un obicei, un loc poate avea o traditie ….dar asta nu inseamna neaparat sa ai o legatura cu Dumnezeu prin lucrurile de genu…. cum ai scris si tu, a scapa sarea pe jos=ghinion
  lucrurile astia ni se pot intampla zilnic oricui
  si a rupe colacul de paine deasupra capului miresei=noroc in casnicie….hai lasa-ma:))

 101. Oana spune:

  Cred ca sunt de acord cu tine :D . Oscilez mai mereu referitor la astfel de chestii..nu stiu ce sa mai cred, de-a lungul anilor mai multe traditii, obiceiuri au fost denaturate..mai mult de oamenii batrani care il au pe D-zeu ‘in gura’ la fiecare fraza. Oricum bun postul ;) . :kiss:

 102. Andra spune:

  Deci tu ai spus intr-un mod absolut genial tot.Personal, nu cred in superstitii sau chestii de genul asta.Mi se pare absurd.
  In fine, …

  Te pup, te iubesc si te respect!!!

 103. Ehehe, pe la noi de multe ori credinta convietuieste cu superstitia… Suntem un popor suficient de superstitios, si avem si destule traditii “pagane” (sau cu astfel de origini).
  Eu inca nu mi-am format o opinie clara, inca sunt superstitioasa :bad:

 104. syd spune:

  Imi place ca fiecare, dar FIECARE om are cate o parere despre religie, biserica, Dumnezeu, s.a. Si din pacate, d-nule Misu, nu se putea sa faci tu exceptie. Te rog, macar tu fa o diferenta intre traditii, superstitii si ritualuri ale bisericii. Primele doua vin din vremuri pagane, imprumutate sau adaptate de poporul nostru, ori de pe teritoriile autohtone. Ceea ce face Biserica, in cadrul propriilor ceremonii, NU SE CONFUNDA cu asa ceva. Nu fii tu, SI NICI CEILALTI IMBECILI ATOTSTIUTORI, critic asupra a ceea ce nu intelegem pe deplin. Dumnezeu exista. Nu ne convine? Bine, trecem mai departe si ii lasam pe ceilalti cretini sa creada in El. Dar nu il bagam la inaintare pentru toate prostiile si tampeniile pe care le face/zice/gandeste omul. Fanatismul este diferit de credinta.

  “Daca cel care face fapte bune pt ca asa sunt principiile lui de viata,pt ca asa se simte el bine dar nu are nici o legatura cu biserica inseamna ca va ajunge in iad?”

  D’nu Gabi, n’ai inteles ideea, din pacate.

 105. Victorr spune:

  Biserica e o institutie din ce in ce mai corupta. Si de la o vreme se baga in probleme in care nu are nicio legatura – evidenta populatiei, sanatate, cultura…
  Credinta e a mea si nu mi-o ia nimeni, daca e dupa normele ortodoxe, o sa ard in Iad ca am tatuaje..

 106. butghy spune:

  tare postul, dar la 2. daca ne ducem in iad?nu trebuie sa bem si acolo si sa mancam? ca de haine nu se pune problema:))

 107. frantz spune:

  In Biblie nu spune nimic de platitul vamilor cand murim, nu spune nimic pomene pentru mort. Toate astea au fost adaugate de oameni, de dogma ortodoxa.

 108. li spune:

  a,si apropo de cei ce zic ca nu trebuiesc confundate aceste superstitii cu biserica:deja sunt,din mosi-stramosi,asa ca nu mai avem ce face

 109. alexandra spune:

  eu ma chinui sa inteleg toata povestea cu pacatul stramostesc&co.de ce e pacatul nostru,noi l-am facut?!si cum de daca s-a rastignit iisus ne-a scapat de el?de ce ne nastem cu asta pe umeri?si poate daca in loc sa stam la cotul blocului sa barfim vecinele,sa ne batem pentru aghiazma,etc am ajuta,din inima,atunci ne-am putea numi un popor credincios.personal cred ca,credinta nu se afla in *casa domnului*neaparat,ci in sufletele noastre…

 110. li spune:

  misule atat iti zic in relatia mea cu Dumnezeu sunt doar eu cu el.fara preoti,fara traditii,fara babe care”stiu ele mai bine”.si imi e foarte bine ;)

 111. om spune:

  da si eu sunt de acord cu ce ai scris tu…
  religia a fost inventata de oameni… de niste oameni plictisiti care in loc sa ii slujeasca lui Dumnezeu…stau de niste fleacuri :) )

 112. lucielle spune:

  eu cred ca cel mai important este sa cunosti cele 10 porunci si sa le respecti in limita posibilului.
  restul sunt basme si facaturi .si asa cum ai zis si tu la o emisiune “sa faci bine”.atat.
  dar din pacate in romania sunt multi care accepta aceste ritualuri si considera ca daca nu esti ca ei esti impotriva lor.

 113. Larisa spune:

  Femeile batrane, merg la biserica sa`si spuna ultimele barfe de la coltzul ulitelor.

  Am pus virgula intre subiect, atribut substantival si predicat. Scuzele de rigoare.:D

 114. Larisa spune:

  :) ) Ce coincidenta! Exact asta discutam cu un prieten ieri. Daca spui cuiva k nu crezi in Biblie, in post etc etc o sa zica:”Piei drace!”:)) Glumesc…
  Iar incepand de aici imi asum tot ce voi sustine. Este parerea mea si am dreptul sa`mi exprim liber opinia:).
  De-a lungul timpului, Biblia a fost modificata de njemii de ori. De ce au fost scoase capitolele in care Iisus avea o viata de familie, cu urmasi? Biserica este o institutie (non) PROFIT care doreste manipularea masei, folosind o imagine ideala a lui Iisus, o imagine in care el estre intruchiparea spiritualismului, “uitand” de partea in care si el a trait o viata reala.
  Buun…”Da din putinul tau, altuia.” poftim? Cum asa? Adica parintii mei muncesc pentru banii aia, isi asuma responsabilitati. Altul sta la coltz de strada cu un picior sub el k sa para k il are amputat si catiga intr`o zi cat altii in 2, stand degeaba ? Pai sa ma scuzati…Apoi…daca tot suntem sfatuiti asiduu sa dam din putinul nostru, de ce nu fac acelasi lucru si preotii? Un preot de la tara primeste muulte bunuri materiale: cocosi in noaptea de Paste, gaini, curcani, 30-50 lei / parastas + ciorba, tocana, pilaf, prajituri, fursecuri, bauturi alcoolice…tot ce se serveste la pomana el primeste si acasa. Ce viata! N-am auzit de prea multi preoti care fac acte de caritate. Si se mai si uita urat la ei. De ce preotul unui sat nu se ocupa de copii cu situatie materiala slaba? De ce nu ii sprijina cu bani pentru haine si rechizite? Sunt prea putini care fac asta.
  Mdaa….De ce as tine post miercuri si vineri? Calendarul a fost schimbat pana acum de mai multe ori.

  5. Biblia ne invata sa ne iubim aproapele.
  Si atunci de unde povestea cu Abel si Cain? Ei de ce nu s-au iubit?

  Avem atataaa nevoie de dragostea aproapelui…

  Da…oamenii de la tara sunt mai credinciosi. Pentru ca e un mod de socializare. Femeile batrane, merg la biserica sa`si spuna ultimele barfe de la coltzul ulitelor.
  E mai usor sa crezi ca “sta Maica Domnului in genunchi daca nu stangi firimiturile de pe jos” decat sa-ti formezi o cultura generala si sa fii putin suspicios cu orice adevar care ti se spune.
  Hmmm…ar mai fi multe de spus.
  De ce Papa, impuscat cu un glontz, nu a stat asa, rugandu`se la Dumnezeu sa-i redea sanatatea? De ce a apelat la medici? Si apoi…dupa operatie, de ce nu le-a multumit medicilor ci Sfintei X?
  In fine…that`s it deocamata. trebuie sa ma intorc la teme. Este parerea mea…buna-rea… va pup :* si sper sa nu`mi pun tot blogul in cap;)) imi cer scuze de pe acum, mihai, daca asa se va intampla.:*

 115. ada spune:

  complet de acord.
  Singura problema in descrierea ta este ca si biserica ortodoxa recunoaste unele din aceste obiceiuri ca fiind pagane si neavand a face cu traditia ortodoxa.Desi din pacate multe persoane inca le asciaza chiar daca ni se preda la orele de religie inca din scoala primara ca nu este asa.
  In legatura cu traditia ortodoxa sunt multe alte discordante insa,pe care nu le-ai numit aici si care pun pe multi pe ganduri cu privire la veridicitatea lor.
  Sau tinand cont ca principiul de ghidare a noastra este “crede si nu cerceta”..inseamna ca din prima daca cercetezi vei gasi ceva in neregula:d

 116. upseanu spune:

  de poruncile care cica sunt date de dumnezeu nu mai vorbim
  de cele referitoare la ce sa te inchini sh ila ce nu

 117. ada spune:

  nu consider ca a da de pomana, o faci doar pt ca asa trebuie, nu, dai de pomana oamenilor saraci, care nu au, nu vad de ce sa dai celor ce au. cei saraci primesc din suflet ceea ce le oferi. iti propun sa mergi intr-o biserica nu in Bucuresti altundeva, intr-o zi de pomenire a mortiilor si sa ai si ceva de impartit, sa le oferi celor mai nevoiasi ca tine copii, batranii, nu conteaza si dupa ce le-ai impartit ceva uita-te in ochii lor sa vezi o lumina stralucitoare de multumire ca au primt si ei ceva. atunci vei vedea ce inseamna o pomana si mai ales tu vei avea o stare sufleteasca mult mai buna si mai implinita.

 118. Lucius spune:

  tipic romanesc
  dar totusi daca ne “googlerizam” oleaca vedem si alte tari mai “minunate” decat tarisoara noastra…

 119. fluffyalexa spune:

  ah…inca ceva…
  vezi ca superstitiile nu au nicio legatura cu religia…cu crestinismul…dupa biblie,sa crezi in superstitii ar fi un pacat…
  aici nu intra si traditiile religioase de care ai amintit(pe care oricum nu le inteleg)

 120. Mada spune:

  la pct. 4 cred ca pot raspunde.
  copiii sunt nascuti prin niste acte pline de brutalitate, salbaticie, etc. deci doar daca venea sfantul nu stiu care si vestea pe o femeie ca e insarcinata era sfant. asa, copilul se naste din pacat. si d’aia trebuie sa-l boteze. daca nu il boteaza, spaga lui, s-a nascut in pacat, moare la fel. [ si asta ne-a spus-o profa de religie]

 121. ismail spune:

  nu credeam ca se cenzureaza in halul asta.ce am spus gresit de nu se poate posta????

 122. just a girl spune:

  :rofl: tare, tare, si ai si dreptate :)
  Esti dăştept , ce sa mai :)

 123. alex coa3 spune:

  nu,asta ai dedus tu ca e mai rau p lumea cealalta.sunt doar niste traditii,cred ca ai mers putin cam departe de data asta,serios.de obicei nu iti dau commenturi,dar cu asta chiar nu sunt de acord.Mi se pare cel mai penibil post al tau,urata interpretare ai gasit pt niste traditii romanesti,dubioase,intr-adevar.ps:sa stii ca nu sunt vreun religios,sau ceva asa…

 124. ai dreptate si te IuBeSc…imi place mooolt de tot cum gandesti….si eu imi doresc sa ajung ca tn cand o sa fiu mai mare pt ca imi place sa fac oamenii sa rada…la mn la scoala sunt cea mai glumeata fata din toata scoala… :brear: :brear: :brear: I LoVe YoU…abia astept sa te mai vad la in puii mei…imi place ce fel il faci pe Fernando… :tang: :hat: :hat: :hat: :hat:

 125. fluffyalexa spune:

  sunt de acord cu tine….
  mi se par super aiurea chestiile astea…
  ar trebui sa-l asculti si pe pavel corut…mi se pare genial ce spune….
  mai ales legat de biblie…
  chiar tre’ sa-l asculti ;)
  te pup!

 126. Andra spune:

  Mihai iti inteleg punctu de vedere.Aproape zilnic ma chinui sa ii fac pe oameni sa inteleaga aceste lucruri si de multe ori ma trezesc cu un raspuns aruncat in obraz in genul “Da,dar asa a zis Dumnezeu! Si nu uita,crede si nu cerceta!”.Pai nu Dumnezeu ne-a lasat mana libera dupa ce am cazut in pacat,nu tot el ne-a facut fiintele complexe care suntem?Daca nu am fi avut ratiunea si dorinta de cercetare si dezvoltare,am fi stagnat devenind totuna cu animalele.

  si mai este o chestie pe care nu o inteleg:daca Iisus,conform Bibliei a venit printre oameni tocmai pt a propovadui adevarata credinta si a ne lumina calea,de ce s-a lasat scuipat si maltratat de oamenii lui Pilat?De ce cand i s-a spus sa dovedeasca ca el e adevaratul Mesia Iisus si-a luat acea atitudine superficiala si suprema cum ca el nu trebuie sa dovedeasca nimic ci doar sa credem in el.

  Sa transpunem toata acesta situatie in zilele noastre:sa presupunem ca vine unu care cica face minuni,reda orbilor vederea si pe morti ii invie(cred ca era si un caz cu unul din Brazilia care reusea sa faca operatii si sa vindece oamenii de boli incurabile pe viu,fara operatii).Si sa ne zica noua ca el e Mesia trimis pt a doua oara pe Pamant si sa credem in el…nu e firesc ca lumea sa creada ca totul e o blasfemie?!

 127. Marius spune:

  Mihai:Tu ai citit Biblia?Eu inca nu,dar pana atunci o sa ma abtin sa comentez sau sa fac orice aluzie la religie.Cat despre romanii nostri:nu ma interesseaza vocea poporului

 128. gabi spune:

  Eu consider de mult timp ca religiile se rezuma toate la a face bine.M-am bucurat cand am aflat ca mai e cineva de aceeasi parere cu mine cand te-am auzit la sinteza zilei.Niciodata nu am inteles de ce trebuie sa-i spun lui popa ce pacate am eu pt ca D-zeu cred ca le stie ,iar pt a ne ierta cred ca e suficient sa-i cerem noi asta fara intermediari.
  Mai mult decat atat nu inteleg ce rost are prezenta la biserica,ba mai mult la spovedanie daca maine continui sa fii un nemernic,un hot, un mincinos iar la sf de saptamana sa mergi la biserica sa ti se stearga cu buretele. Daca cel care face fapte bune pt ca asa sunt principiile lui de viata,pt ca asa se simte el bine dar nu are nici o legatura cu biserica inseamna ca va ajunge in iad? Inseamna ca si eu voi fi acolo.

 129. Alex spune:

  Din cate stiu eu cam toate obiceiurile de la tara au origini pagane deci probabil ai dreptate

 130. aradean spune:

  Am ras pana la concluzii!

  In primu’ rand sa crezi in Dumnezeu nu este o religie…este vorba de o relatie personala cu El…sa IL cunosti,sa IL lasi sa te schimbe.Atat!Daca vrei!Nu e neaparat!Dar sa insulti indirect sau aci credinta unora(chiar daca tu crezi contrariul) e absurd…apoi sa confunzi(intentionat sau nu) Divinitatea cu obiceiurile de la noi denota chestii care pun sub semnu’ intrebarii minimu’ de materie cenusie!No ofense!

  Iti dau dreptate totusi in ceea ce ai zis la sinteza…Dumnezeu ne cere sa ne iubim si sa facem bine.Atat.Restu’ e metafora

 131. Leo spune:

  parerea mea e simpla: in nici o scriere asa-zis sfanta,nu e vorba de Dumnezeu ci de vechi zei tribali.

 132. x spune:

  aia zice biserica… ceea ce e altcv… credintza nu are mare legatura cu biserica …

 133. VanGhelie spune:

  Ce alegi:
  nebanuite sunt caile domnului
  sau
  pt ca poate?

 134. dana spune:

  Foarte amuzant! Desigur, nu cred ca e cineva, chiar religios, care sa ia in serios traditiile astea. Este mai mult decat evident faptul ca sunt inventate de oameni din superstitie. Acum, ca subiect de divertisment este extraordinar, si tu, Mihai, il exploatezi foarte bine. In schimb, trebuie sa recunoastem ca nu are nimic in comun cu realitatea. Daca esti religios(ma refer la oricine dintre noi), probabil ai citit Biblia sau o vei citi, si vei vedea ca nu exista astfel de reguli in dogmele crestine. Iar daca nu esti, este cu atat mai evidenta absurditatea lor. Oricum, nu cred ca merita sa discutam serios despre asa ceva. Eu zic ca tema asta e material bun de stand-up comedy.

 135. Schmunzeln spune:

  Buna ziua!Eu gandesc cam asa:omul a fost creat cu aceasta nevoie de a crede in ceva,in cineva,toti trecem in viata prin momente grele,in fata carora suntem neputinciosi,si-atunci faptul ca putem crede intr-un Dumnezue care este dragoste ,ne poate da liniste,incredere,acum depinde de fiecare.Cred ca tot ce inseamna religie a devenit atat de compromis,incat…dar credinta o avem fiecare in suflet,si ea nu este egala cu traditia,superstitia!Credinta tine de ceea ce traiesti,gandesti, chiar si atunci cand nu te vede nimeni!

 136. valentin spune:

  …eu zic sa te mai documentezi si sa nu prezenti niste idei asa ca omul simplu care habar n-are de nimic si cand vine subiectul barfa adauga si el : Ba da chiar ma si popii astia si biserica ce ciudati sunt…

 137. Maria spune:

  Traditiile si superstitiile despre care vorbesti sunt legi nescrise .. deci cine vrea le respecta cine nu nu..! :) Poti face tu unele pentru tine , daca nu esti deacord cu astea :)

 138. old school spune:

  religia e singura modalitate de mass control care chiar a dat roade. Vezi Iraq..etc

 139. unele din obiceiurile astea sunt din perioada precreştină. ca şi postul, ca şi altele. care mi se pare în sine fascinant. nu cred că tradiţiile si obiceiurile snt neapărat imbecile, dar cred că de multe ori snt… altceva decat par. şi că ar merita studiată problema cu mai multa minuţie.

 140. Back spune:

  Unde mai pui ca in Biblie zice sa nu te rogi pe la colturi si in scoli esti obligat sa spui Tatal Nostru la inceputul orei de religie.

  Cu pomenile nu sunt de acord, mai ales ca acum pomenile sunt un fel de petreceri cu rudele si prietenii. Daca vrei sa dai pomana, da la saraci nu umfla burtile neamurilor.

 141. Dana spune:

  Sunt intru totul de acord cu tine! Suntem atat de “credincioshi” shi de bisericoshi incat ma doare capul uneori de ce natzie suntem! Exemplu din viatza mea personala: Ma duc intr-o duminica pe la ora 10, la indrumarea batranilor intzeleptzi din familia mea cu fetitza de 2 LUNI la biserica sa o impartashesc – sa ia din ‘trupul si sangele domnului’!!!! a NU se vedea substratul canibalic din acesta fraza!!!! Cumpar lumanare, stau la rand, toate babele trag de mine de parca il tzineam pe Mantuitor insushi in bratze….. ‘vai ce bine ca o impartasheshti, sa o aduci cat mai des sa ii dai din trupul shi sangele Domnului’. Ajung intr-un final la altar cu copilul intr-o mana, cu o lumanare aprinsa in cealalta mana, shi apare preotul: ‘vretzi sa o impartashitzi?’ zice pe un ton foarte calm. “Da” zic (doar nu am stat cu 5 kile copil intr-o mana si o lumanare aprinsa in cealalta k sa ma vedetzi ce puternica sunt shi cum reushesc sa nu provoc un incendiu). Shi atunci imi adreseaza intrebarea apoteotica daca o pot numi asha: ‘A MANCAT ASTAZI?’ Hello……… are doua luni…… mananca din 2 in doua ore! doar asta face: manaca shi doarme. Tzinand cont ca era ora zece dimineatza shi ca oficial ziua incepe la ora 00.00 la un scurt calcul a mancat deja de 5 ori pe ziua de azi! daca o tzineam 10 ore fara sa manance o duceam direct la spital shi eu la pushcarie pentru rele tratamente aplicate minorului!
  Bineintzeles ca preotul a refuzat sa ii dea copilului din ‘trupul shi sangele Domnului’ pe motiv ca ma-sa in indraznit sa hraneasca pana la ora zece dimineatza un sugar de 2 luni! mai lipsea sa ma intrebe shi daca a tzinut post sau daca s-a spovedit shi atunci eram complet multzumita!
  Pe mine ca-s capra batrana intzeleg ca refuza sa ma impartasheasca, doar de, injur, am ganduri negre, ma cert cu vanzatoarea de la magazinul de la coltz, bleah bleah …., dar un suflet de 2 luni ce pacate are de refuza sa il impartasheasca? Parca erau ingerashi copilashii pana la varsta de 7 ani! Sau ma insheala pe mine memoria?
  Elena mea are acum aproape 4 anishori, canta, danseaza, coloreaza shi este foarte fericita. Eu ma rog in fiecare zi ca cel mai mare pacat al ei din aceasta viatza sa ramana faptul ca la varsta de 2 luni a indraznit sa manance de 5 ori inainte sa o duca ma-sa la impartashit!
  Multa sanatate, te respect shi te iubesc!
  Scrie-o tot asha shi nu ii ierta deloc!

 142. Cezar spune:

  Pai ai zis foarte bine. Lumea trage tare de traditie, desi pe langa faptul ca n-are absolut nici o legatura cu Biblia, se mai si bate cap in cap cu ce scrie acolo.

 143. Mihai spune:

  Povestea cu sarea este de cand era criza.Sarea lipsea asa de mult incat atunci cand era risipita era mare scandal.Oricum nu se aplica la noi din punctul meu de vedere pentru ca avem munti de sare si mi-e greu sa cred ca oamenii din trecut nu-si dadeau seama ce au sub picioare.

 144. diana spune:

  Astea sunt simple obiceiuri ,pe care le respecti sau nu,depinde de cum vezi,daca stam sa ne gandim ,ai totala dreptate.Dar ce o sa facem? O sa schimbam acum traditiile ,ritualurile inmormantarii?Astea se fac de cand lumea si pamantul,suntem sau nu de acord,trebuie sa le toleram ,cel putin pe cele legate de inmormantari,asta e lumea in care traim

 145. costinn spune:

  Si eu sunt de aceeasi parere. In liceu rock-er si cand ma duceam la tara spuneau babele: “maica, tu asculti muzica diavoliceasca? ” :dance:
  La faza cu sarea eu stiu ca pe vremea romanilor era un produs foarte scump si soldatii erau platiti si cu sare (de aici sala-salar= salariu). De aici a fost inventata superstitia dat fiind ca era foarte scumpa daca o varsai pe jos chiar aveai probleme.

 146. Mihai spune:

  Tu faci misto de credinta oamenilor plecind de la superstitii si traditii. Astea nu sint legate direct de invataturile din Biblie. Puteai sa cauti un pic pe goagal (de exemplu “superstitii crestinism/ortodoxie”) inainte de articol sa vezi ce parere au reprezentantii Bisericii ortodoxe pe care o blamezi despre superstitii. Citeste aici:
  http://www.nistea.com/intrebari-raspunsuri/despre-superstitii-atitudine.htm
  E bine ca iti pui intrebari pt. ca poate vei reusi sa gasesti pe cineva care sa-ti arate calea, doar ca trebuie si tu sa vrei. Ce parere ai de cele 10 porunci? Ti se par absurde?

 147. andreea spune:

  ce ai scris tu aici sunt niste superstitii in care unii oameni cred altii nu.asta nu inseamna ca dumnezeu e rau, raiul e nasol,etc

 148. ismail spune:

  acum am vazut ce a scris florin.nu vreau sa il jignesc, dar e total pe dinafara.se vede ca e indoctrinat de Biserica si pe deasupra nu stie nici istorie.traditiile precrestine sunt de la daci, nu de la popoarele migratoare din evul mediu.sper sa nu te supar florine, dar esti varza. :yuhu:

 149. diana spune:

  Ma gandeam ca traditiile sunt facute de catre oameni (pct 1, 2si 5), superstiile -punctul 3-ne sunt oarecum induse din familie, cunostinte -deci tot oamenii le-au inventat si pe astea si la punctu 4 -nu am suficiente cunostinte religioase dar am cautat si uite ce scrie:”Acest lucru se realizează în general prin aducerea mărturisirii de credinţă pentru copil de către naşii săi. Biserica Ortodoxă nu practică botezul copiilor pentru curăţarea stricăciunii lăsate de păcatul originar, pentru că această doctrină nu este o învăţătură a Bisericii Ortodoxe.”

 150. angela24 spune:

  Da Mihai ai dreptate. Unii preoti se folosesc doar de cei saraci cu sufletul si scot bani buni din biserica. Sunt indignata ca biserica nu ajuta saracii, exemple sunt multe o sa dau un exemplu.
  Un preot organiza excursii in afara pentru copii celor cu bani, si unii copii care nu aveau bani au vrut sa mearga si ei in aceasta excursie, pai acel preot nu a vrut in ruptul capului sa i-a macar cativa copii fara bani. Trage concluzia.
  Si mai vine cu argumente ca de ce oamenii nu nu (ajuta)dau mai multi bani bisericii, pai de aceea ca decat sa le dau lor, mai bine ma duc eu si imbrac, hranesc un sarac, daca ar face asta fiecare om cu bani cred ca saracia s-ar rezolva mult mai repede decat prin biserica.

 151. ismail spune:

  Traditiile noastre crestine se imbina cu cele precrestine.De aici apar unele elemente in contradictoriu.Eu cred ca asta face parte din farmecul poporului nostru, un element distinctiv fata de altele.E bine ca mai pastram din traditiile antice.Cat despre copiii care mor inainte de botez si nu li se face slujba am aceeasi parere.Nu mi se pare corect.

 152. Puki spune:

  Nu e chiar asa. Superstitia cu sarea sigur nu tine de religie. Iar traditia cu batele, banii in buzunarul celui inmormantat sunt obiceiuri pagane.
  Si pomana sigur nu are acest rol.
  Sa nu confundam traditiile cu religia.

  Intr-adevar nu sunt de acord cu copilul nebotezat ca fiind pagan.

 153. Misu spune:

  :hat: nu e chiar asa cum spui tu Bendeacule. Din anumite puncte de vedere, ai dreptate, dar treaba cu botezul, impartitul hainelor sau masa de la pomana… Mai documenteaza-te.
  Altfel, te apreciez.
  Numa’ bine!

 154. Andreea spune:

  Ai mare dreptate, mare prostie mai e si sfanta traditie… Daca ar sti lumea ca in Biblie nu se pomeneste nimic de pomeni, de viata de apoi (nu exista asa ceva, omul se duce la odihna, iar la a doua venire a Mantuitorului se va face judecata, asa cum este si in Crezul ortodox: “…Si iarasi va sa vie cu slava sa judece VII SI MORTII”) de aprins lumanari, de batut cu ciomegile in ziua Craciunului… Multi se feresc de Biblie ca cica e ca un ocean in care te afunzi… Biblia a fost scrisa de niste oameni simpli acum 2000 de ani… nu e redactata in termeni stiintifici, greoi… Trimiteri ca sa se lamureasca unii cu privire la viata de apoi, inchinarea la sfinti (mare greseala, scuza ca sa fie sarbatori si sa se poata bea) etc:

  Cei neprihaniti care au murit vor fi inviati la a doua venire a Mantuitorului Ioan 5-25: “Adevarat, adevarat va spun ca vine ceasul si acum a si venit cand cei morti vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu si ce ce-l vor asculta, vor invia”

  Omul mort este in stare de inconstienta Eclesiastul 9-5.6 :”Cei vii, in adevar macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic, si nu mai au nici o rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita”

  Inchinarea la sfinti:
  Apocalipsa 19-10 (Apocalipsa a fost scrisa de Ioan, de aceea se vb la pers I): “Si m-am arunca la picioarele lui ca sa ma inchin lui (inger). Dar el mi-a zis: Fereste-te sa faci una ca aceasta! Eu sunt impreuna slujitor cu tine si cu fratii tai , care pastreaza marturia lui Isus. Lui Dumnezeu inchina-te !”

  Isus este singurul mijlocitor intre oameni si Dumnezeu, pentru ca el a venit pe acest pamant ca se moara pentru noi si prin moartea Sa sa ne fie noua iertate pacatele. E gresita inchinarea la sfinti… si ei au fost oameni si au avut darul vindecarii cu ajutorul lui Dumnezeu, deci la El ne inchinam, nu la niste oase. E mult de vorbit, insa la final, inca o trimitere din Biblie.
  Apocalipsa 22-18.19: “Marturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu II va adauga urgiile scrise in cartea aceasta; Si daca va scoate cineva din cuvintele cartii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta…” A fost ceva greu de inteles? Mi-am permis sa scriu toate aceste lucruri in speranta ca lumea se va trezi si va lasa deoparte pupatul mainilor si poalelor la preoti, la platit acatiste (credeti ca trebuie sa mituim asa zisii slujitori ai lui Dumnezeu ca sa va ierte EL pacatele?) Puteti verifica in Biblie tot ce am scris si sa va dea de gandit.

 155. Alina spune:

  Dumnezeu nu ne cere nimic din toate astea. Tot ce trebuie sa facem noi este sa credem in El, asta este tot ceea ce ne cere el in Biblie, si normal, sa respectam cele 10 Porunci. In Biblie nu spune nimic despre faptul ca trebuie sa facem oua rosii de Paste, sa taiem porcul de Craciun sau sa dam de pomana. Multi oameni au uitat de fapt adevaratul sens al Sarbatorilor Crestine. Tot in Biblie zice ca ziua de Duminca, este facuta de Dumnezeu, pentru odihna.
  Deci, NU, Dumnezeu nu ne-a mintit cu nimic.

 156. florin spune:

  Si daca tot a fost prima data cand am scris pe blogul tau,te rog trimite-mi pe mail data cand vei ajunge in Brasov cu spectacolul caci vreau cel putin 6 bilete.Iar cat despre carti…ti le pot imprumuta oricand.Ai mailul meu.Mult succes in ceea ce faci,caci ai talent cu carul…iar eu imi voi pastra obiceiul sa te citesc in fiecare zi.

 157. florin spune:

  Da eu cred ca romanii sunt un popor credincios,insa unii doar cu numele prin ziare si la tv ,iar altii nestiuti de nimeni.Daca imi dai voie sa iti spun parerea mea despre cele enuntate mai sus *(precizez ca nu am o cultura religioasa bogata,asa ca …) :
  1. Raiul este pentru toti,saraci,bogati,orbi,schiopi…conteaza ceea ce faci ca sa meriti sa ajungi acolo.Si imi vine in minte Dreptul Lazar Domnul a dat ,Domnul a luat,laudat fie numele Domnului!Daca avem credinta si fapte bune…Pentru mine toate credinta crestina se reduce la : iubesteti aproapele ca pe tine insuti.Daca se respecta aceasta regula nu mai avem nevoie de politie,judecatori,armata….Da ,fiecare gresim insa daca suntem dispusi sa iertam,sa ne cerem iertare cand noi gresim…dar este foarte greu.Nu degeaba MANDRIA este unul dintre cele mai grave pacate.Iar cu banii pusi in sicriu…superstitii din vremurile stravechi cu care biserica nu e de acord.Banii ar trebui sa se dea saracilor,nevoiasilor…nu pusi in pamant.
  2. Pomana nu se face ca ii este foame sete frig mortului…se face pentru sufletul lui.De aceea la pomana ar trebui invitati cei saraci,care n-au dupa ce bea apa,si nu rude prieteni cunoscuti.Cine se bucura cu adevarat de 100lei cel care are are pe masa sunca ,caviar..bla bla sau cel care n-are cu ce-si lua o paine ?
  3.Da,superstitii si nu stiu la ce te referi “pedepsiti grav”Pentru mine pedeapsa grava era sa strang toata sarea de pe covor cu matura ,nu cu aspiratorul…
  4.Toti ne nastem cu pacatul stramosesc,iar prin sfanta taina a Botezului si a Mirungerii se pogoara Duhul Sfant asupra copilasului.
  5.Traditiile de acest fel sunt in Moldova unde stramosii au fost influentati de mongoli,tatari…si sunt transmise din mosi -stramosi si nu prin intermediul preotilor si ai Bisericii.
  Da stiu,vei spune care preoti ca sunt in fel si chip…insa te asigur ca sunt doar niste exceptii.Pentru mine preotii sunt la fel ca si doctorii : uni fac facultatea pentru castigurile materiale ulterioare,altii deoarece tata,fratele,bunicul,catelu…..au urmat aceste facultati,iar altii pentru ca au vrut sa-si ajute semenii.
  Imi poti raspunde la o intrebare : cand te gandesti mai degraba la Dumnezeu ? cand ai tot ce vrei si esti fericit,sau cand ai o persoana draga in spital,ai un necaz,un esec ,o nefericire? De aceea se spune ca raiul este mai aproape de saraci care de obicei sunt mai smeriti( atentie nu umiliti) decat bogatii care sunt in general mandrii.Cand ai putere,bani multi nu te gandesti o clipa ca ti se poate intampla ceva rau .
  Multe din raspunsurile ce le cauti le vei gasi cu siguranta daca vei discuta cu un preot,sau vei citi ( Monahul Paulin Biserica si generatia coca-cola, o carte foarte folositoare;Parintele Cleopa-Indreptar de credinta ortodoxa).Sa nu iutam de Dan Puric.

 158. Nu comentez la restul, dar cel puţin punctul 3 nu are legătură cu credinţa/religia.
  Originea superstiţiei legate de sare este faptul că, mai demult, sarea era scumpă, deci atunci când era scăpată pe jos era “semn de ceartă”.

 159. Maddoox spune:

  Salut Mihai. Foarte corect ceea ce spui. Si as mai putea adauga o contradictie pe care o propovaduieste Biblia : ni se spune ca atunci cand cineva iti da o palma tu sa intorci si celalalt obraz. corect? buuun…daca citim mai departe vom gasi un pasaj care spune “ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”. Pana la urma ce sfat ar trebui sa urmam? :D
  Te salut cu respect! :hat:

 160. bullshit spune:

  eu sunt de parere ca in zilele noastre crestinismul si biserica sunt forme de manipulare in masa. Atat! Defapt cam asta a fost rolul bisericii in ultima mie de ani. sa manipuleze si sa tina oamenii in frau.

 161. Vorena spune:

  1.Banutul mortului e o reminiscenta a ritualurilor funerare precrestine:in vremea aceea se considera ca trebuie platita fiinta care inlesnea trecera in lumea cealalta.Daca nu o facea,sufletul risca sa se plimbe vesnic intre doua taramuri.
  2.Acelasi lucru si cu pomana de tot felul.Cand religia crestina s-a “implementat” in diverse regiuni,a fost nevoita sa faca unele concesii in privinta unor ritualuri de care oamenii erau atasati si la care nu voiau sa renunte,mai ales celor de inmormantare,care sunt extrem de vechi.
  3.E o superstitie ieftina.Nu are ce cauta in acest topic.
  4.Nu e considerat nicicum si concluzia ta e complet falsa.In situatia in care ne asteptam ca un nou nascut sa moara,il putem boteza noi insine cu putina apa,in regim de urgenta.
  5.E de asemenea vorba de un ritual precrestin la care localnicii nu vor sa renunte.
  Cum poate cineva ca tine sa fie asa de naiv si neinformat?Mergi la biblioteca si consulta niste lucrari de mitologie romaneasca si antropologie.Iti garantez ca daca le deschizi nu le mai lasi din mana.Vei afla lucruri foarte interesante despre ceea ce suntem noi si de unde venim.

 162. cristina spune:

  sunt superstitii care mi se par stupide precum si traditii..pe de alta parte eu am fost prima care l-am visat pe bunicul meu ca era flamand s imi cerea de mancare,si a doua zi am dat de pomana unchiului meu si m-a rugat pt.bunicul meu..nu inteleg iarasi bataia cu batele, de ce?macar cu traditiile care le avem sa ne facem bine unul altuia, nu sa ne alegem cu vanatai.alceva ce am mai observat e ca fiecare interpretam biblia in modul nostru si fiecare intelgem ce vrem..Poooooooop de tot bendeacule :kiss:

 163. Arabela spune:

  Eu mai am o intrebare, Mihai,care se incadreaza perfect in tabloul prezentat de tine. De ce preotii se imbraca in negru ?

 164. Alexa spune:

  Scuze!
  Prostia si lacomia e mare!
  Greseala mea!

 165. Alexa spune:

  Ai foarte mare dreptate!La noi in tara prostia si lacomia sunt mari:-j.Ai uitat sa spui ca atunci cand merg la moastele unui Sfant se calca in picioare.Cata civilizatie.:(Pacat,dar astia suntem:d

  Eu vreau in continuare sa stiu ce se intampla cu emisiuneaa:-x

  Te pup!!! :kiss:

 166. stegaru spune:

  De acord cu tine, mai putin la punctul 2. Nimeni nu merge in Rai sau in Iad inainte de Judecata de Apoi. Iar aceasta va avea loc la a doua venire a lui Isus pe pamint, sau mai pe romaneste, la sfirsitul lumii. Deci cind murim nu mergem imediat intr-unul din cele doua locuri, ci asteptam undeva judecata. Insa in acel “undeva” e clar ca nu avem nevoie de bani, bautura sau haine.

 167. Oana spune:

  parerea mea de expert este ca religia este cea mai mare manipulare a omenirii….partea proasta este ca toate prostiile care au fost inventate noi credem ….si stam cu frica de dumnezeu dk nu facem o pomana cand visam mortul sau ne e frik sa nu punem bani la mort ca s-a putea sa ne bantuie…..niste cacaturi…. maine poimaine o sa punem vibratoare si jucarele porno ca mortu sa se reguleze si sa ne duca lipsa….zic….. O gramada de treaba avem si noi……
  Mishu cand iesim la un vin fiert ca pe frigul asta ar merge!!! respect maxim :brear:

 168. siouxsie spune:

  incearca sa folosesti hermeneutica!! :yuhu: Si mai da-le-ncolo de superstitii si alte kkt-uri ( scz de limbaj) :quote:
  IN rest, toate cele bune :rose: :kiss: :dance:

 169. somerio spune:

  Mai propun un premiu pentru “cel mai bun film de mister” – “juramantul mincinos” cu geoana si basescu in roluri principale… in regia lui Robert Turcescu…

 170. C.I.A. spune:

  :?: parerea mea sincera este ca tu incurci rau borcanele……superstitiile oameilor nu au nici o legatura cu dumnezeu.. este adevarat ca unele dintre ele sunt aberatii veritabile dar de cand o minoritate din mediul rural il reperezinta pe dumnezeu si ceea ce a zis el?
  vad ca ai o problema cu religia in general si chiar nu inteleg de ce…..

 171. Em spune:

  Eu cred ca esti mult prea agresiv pe tema asta! Incerci sa pui credinta in termeni de rationament si asta e pur si simplu incorect. Credinta nu tine de logica.
  Istoric, crestinismul a aparut ca o religie sincretica si evident ca a preluat si elemente de rit “pagane”. E evident ca sunt si multe obiceiuri care par excesive, dar asa ceva nu te preocupa decat atunci cand te apropii tu insuti (sau cineva foarte apropiat) de moarte – marea necunoscuta. Nimeni nu stie ce e, de fapt, pe partea cealalta si fiecare isi ia ce “masurile” poate ca sa ii fie bine si acolo. Desigur ca la varsta pe care o ai acum nu dai importanta, dar poate la 60-70-80 ai sa-ti schimbi parerea.
  Ma rog, ideea e ca eu pot sa fiu de acord cu tine ca e plin de traditii stupide, dar eu si tu am ajuns la concluziile astea dupa ce ne-am format o constiinta morala si ne-am cristalizat procesele cognitive. Avem cu ce filtra “doctrina crestina” si putem alege in cunostinta de cauza ce e cu adevarat important si ce e superstitie. Problema este ca tu ai priza si la un public foarte tanar, care e inca foarte crud (desi n-ar recunoaste!) si-si mai da si tare silinta sa te imite. Deja la postarea aia cu dictatorul si bisericile am vazut un numar nefericit de mare de “atei” auto-proclamati. Multi asta au inteles – sa nu creada in nimic, ba chiar sa fie la fel de vehementi ca tine fata de biserica – si ei nu discrimineaza intre biserica si credinta.

 172. malapraxis spune:

  ma amuzat nitel postul asta. astea sunt obiceiurile noi, ce s ale faci, nu poti sa le schimbi. discutiile despre Dumnezeu, religie si altele care au legatura cu asta imi plac dar depinde si de la persoana la persoana ce intelege prin a fi credincios sau cum il priveste pe Dumnezeu. pacea fie cu voi! :)

 173. johnny spune:

  Laser frate!

 174. DanielNeamtu spune:

  Din cele spuse de tine mai mult se intelege ca oamenii au interpretat gresit “scrierile”, sau ma rog sunt interpretate primitiv…nu ca asta ar spune biblia oamenilor.
  Dupa mine Biblia este doar o carte de conduita morala.
  De atunci insa cei din biserica au folosit-o pentru a-si legitima toate kkt-urile. Vezi…arderea pe rug, schingiuirile, etc pentru cei care nu erau de acord cu “puterea”. Dumnezeu este de fapt E-ul nostru.

 175. julia spune:

  io cand ziceam lucrurile astea,imi zicea lumea ca-s nebuna si ca o sa ma manance iadul :lol: ideea e ca poti crede in…ceva(indiferent ca il cheama dumnezeu,iehova,buddha,sau zeus) si sa incerci sa respecti anumite principii sanatoase.nu e nimic rau in asta.rau e sa crezi toate povestile de adormit copiii,fara sa-ti pui nici macar o intrebare.

 176. Elena Ganea spune:

  Mihai, iti dau dreptate. Trebuie sa stii, totusi, ca multe dintre obiceiurile si traditiile noastre, asa-zise religioase, sunt pagane. De exemplu, cand copilul este dus la botez, el este dat nasei de 3 ori peste pragul usii. Ca sa nu mai amintesc obiceiurile de nunta, care sunt interminabile. Eu sunt de parere ca fiecare respecta ce vrea, fie lege scrisa, fie cutuma. Oricum, populatia rurala, care este imbatranita, nu mai poate fi schimbata. Au trait prea mult limitati de astfel de reguli …

 177. daniel spune:

  Interesant punctul de vedere, dar am si eu cateva obiectii:
  1. nu in toate zonele se pun bani. Dar acolo unde se pun bani, semerge pe ideea ca diavolul ar face orice sa previna intrarea in Rai, de aceea exista aceste “vami”.
  2. A da de pomana nu are legatura cu raposatul in sensul ca nu lui i se dau aceste lucruri. Ce spui tu suunt doar vorbe iesite din ignoranta unora. Aceasta pomana se face din bunatate si grija pentru semenii nostri ( pentru ca asta este greutatea crestinismului, si asta propovaduieste). Ca aceste lucruri s-au denaturat cu trecerea anilor, este cu totul altceva.
  3. Nu vad ce legatura are sarea cu religia…. e doar o superstitie…
  4. In ortodoxie cel putin, se considera ca toti noii nascuti poarta asupra lor pacatul primordial al lui Adam, si anume izgonirea din Rai. De aceea exista botezul, pentru a facilita intrarea in aceasta lume, si pentru apartenenta la religie. Exista totusi niste slujbe speciale pentru acesti copii care mor nebotezati. Controversele religioase pe aceasta tema sunt multe, insa in mare se accepta faptul ca acesti copii nu ajung nici in Iad nici in Rai ci undeva intre( poate purgatoriu) asteptand Judecata de Apoi, cand vor fi iertati/botezati.
  5. Asa este, insa este doar o traditie locala. Sunt multe lucruri pe care Bblia ne invata sa le facem si totusi noi le facem invers.

 178. bogdan spune:

  Superstitiile si obiceiurile bine spus sunt inventate de oamenii si asta spune tot

 179. ce tare e postul:)) am ras cu lacrimi!!! misule esti belea. da ai uitat d efaza ca tre sa bem sangele si sa mancam carnea unui om ca sa nu mai avem pacate

 180. Alin spune:

  Bravo mishule ! Excelenta aceasta analiza succinta a asa-ziselor traditii si obiceiuri. Sper ca asta sa circule pe mailuri, poate o sa aduca la realitate persoane cu creierul spalat.

 181. imagine spune:

  There’s probably no god. Now stop worrying and enjoy your life.

 182. Upanishada spune:

  sunt de acord cu tine. asa cum am fost de acord, in ceea ce ai sustinut cand ai fost invitat la Sinteza Zilei. E o grava gargara faza cu religia, cu toate aceste TREBUIE SA FACI si TE VA BATE DUMNEZEU… Sunt constienta ca acel divin ce exista este energie pozitiva pura, pe care noi o numim iubire – iubirea pt tot si pentru noi insine. Daca am sti sa iubim cu adevarat, ne-am salva cu totii si am avea o planeta frumoasa cu oameni frumosi si sanatosi, dar cum nu stim, preferam ajutorul de undeva de SUS, din NEANT, care nu vine si nu va veni, pentru ca nu este. In loc sa ne uitam in noi, privin in exterior. E mai simplu. Daca e rau, e ca nu ne-a ajutat cel de sus, daca ne e bine, inseamna ca ai avut noroc… numai prostii. What you give is what you get. Ceea ce dai, asta primesti. Ce gandesti, asta ti se intampla. Atragi si respingi energii si intamplari… Dumnezeul biblic e doar ca sa ai pe cine da vina.

 183. bibi spune:

  Decat de chestia cu sarea ce stiam si eu:))
  Si de copil din ce am auzit eu..se naste cu pacatul lui Adam si Eva..si d-aia trebuie botezat..acum..fiecare cu superstitiile lui:))

 184. rocsana spune:

  deh…vorbe si vorbe, eu nu le bag in seama…
  app, deja imi imaginez un articol preluat de publicatiile de scandal in care te critica pt vorbele de mai sus. n-ar fi exclus sa vedem un titlu de genul “mihai bendeac: dumnezeu e dement ca ne pedepseste daca varsam sarea” sau “bendeac impotriva lui dumnezeu” …
  daca pana diseara o sa apara vreun articol despre tine si mi se adeveresc presimtirile..o sa revin cu numerele de la loto :) )
  o zi buna… :hat:

 185. ionut spune:

  Eu cred ca superstitile au inlocuit de mult credinta adevarata!

 186. bebito22 spune:

  A nu se confunda religia ortodoxa, obiceiurile anumitor zone, superstitiile sau alte chestii de genul asta cu idea de DUMNEZEU. In mod cert exista o entitate superioara noua, o energie, un suflu, o idee. De aici si pana la basme cu rai, iad,ingeri, vami pe lumea cealalta e cale lunga. Dumnezeu nu este definit in Biblie, nici in Coran. E unul si acelasi pentru toti, indiferent ca ii spune Inuaki, Budha, Alah sau Iehova. Cred cu tarie ca definirea pacatului e o chestie interpretata abuziv de catre clerici. Totul este permis in viata asta, atat timp cat nu faci rau celui de langa tine. Cele 10 porunci sunt niste reguli de bun simt pentru convietuirea intr-un grup social. Faza cu Moise si placile lui e fabulatie. La fel si 99% din Biblie.

 187. Rontzy spune:

  Ce parere sa mai am….una destul de contrariata in tot ce tine de Biserica!

  Concluzia este ca tot in pamant ajungem odata si tot in pula ii va durea de “noi” pe ABSOLUT toti membrii familiei(dupa aproximativ 2-3 luni)…hai da-o cacat de treaba!!!! :?

  Mi-e SCARBA de tot ce-i in jurul meu,de toti credinciosii,de toti patriotii de atatia prosti ce sunt pe asta lume!Mi-e FRICA sa merg la medic pentru ca stiu ce ma asteapta,2 ore numai in sala de asteptare in care poti sa si mori nici pula nu te baga in seama!!!

  Nu stiu cat vom mai suporta bataia asta de joc! :!:

 188. iceman spune:

  Lumea nu a fost creata odata cu religia crestina, asa cum multi ar vrea sa creada si, in ciuda sustinerii politice si a violentei cu care a fost inoculata, nu a reusit sa stearga in totalitate vechile religii si traditii. Asa cum intreaga lume se imbraca in stafii de Haloween sau face cadou inimioare de Valentine day, asa, in antichitate au existat influente venite din partea unor civilizatii: de ex: vama mortilor-concept de provenienta greaca conform cauia luntrasul Caron ii trecea in lumea de dincolo numai pe cei ce aveau bani la ei.
  Cu toate ca sunt crestin si cred in Dumnezeu, sunt constient ca aceasta religie a fost zidita pe un fundament fragil, de asta nu a reusit sa inlature in totalitate vechile religii si a imprumutat unele idei pentru a completa ce ii lipseste.
  Pe de alta parte, credinta si logica sunt doua puncte opuse, ele nu pot fi privite simultan deoarece una elimina pe cealalta, fiecare trebuie privita separat prin ceea ce este, prin prisma naturii si rolului ei in existenta noastra ca spirit iar noi trebuie sa le tinem in echilibru si sa nu comitem greselile inaintasilor si contemporanilor nostri de a le elimina pe una sau cealalta.

 189. deea spune:

  toate decurg din diferite interpretari ale Bibliei.am innebuni daca am afla toate raspunsurile
  noroc :brear:

 190. Serban spune:

  unele sunt traditii cum zice si in titlu…stii ce-s alea?traditii???si sa colinzi de craciun e o traditie.aia nu e imbecila?s-auzi 3 copilasi cantand “astazi s-a nascut hristos?” ce naiba, nu s-a nascut azi…e traditie, e frumos.in unele locuri oamenii isi fac masti din scoarta de copac si cheama ploaia.o traditie pt evitarea secetei.TRADITIE.e ceva ce se obisnuieste sa se faca din popor, fara a avea legaturi cu realitatea.cred ca asta-i o definitie potrivita.nu mai fi asa cap patrat si vezi-ti de treaba.ca nu o sa schimbi mentalitati, nu o sa salvezi lumea si nu o sa fii presedinte.revino-ti si fa ce stii mai bine, teatru si imitatie.da’ termina naibii cu atitudinea asta revolutionara cu tendinte anarhiste…bafta

 191. Serban spune:

  http://www.youtube.com/watch?v=Pqs5NhMMtw0

  http://www.youtube.com/watch?v=gPOfurmrjxo&feature=related

  aici, la astea cu biserica le nimeresti putin da’ esti la distanta mare.cred ca vrei sa zici cam ce zice asta din linkuri, doar ca nu prea iti iese.bati prea departe uneori, cum a fost cu imbecilitatea din postul cu distrugerea bisericilor si prea pueril la prostiile cu superstitiile.deci in parte, aberezi.nu sunt un bun crestin, chiar departe de asta, dar tu bati campii

 192. Cristina spune:

  Referitor la punctul 4. Prin botez un copil intra in comunitatea religioasa. Daca el nu este botezat nu apartine nici unei religii,ceea ce mi se pare ok.In sensul ca eu nu mi-as boteza copilul pana la varsta de 18 ani,varsta la care il voi lasa pe el sa decida.Daca eu il botez si il integrez intr-o anumita comunitate iar el la o varsta mai mare isi schimba religia, acest lucru este considerat un mare pacat.Asa ca de ce sa nu-l las pe el sa aleaga?

 193. crysse spune:

  Intr-adevar suntem un popor credincios….Obiceiurile de care spui nu sunt chiar peste tot si sunt exagerari…De exemplu la mine in zona Galatiului sa scapi sarea pe jos nu aduce ghinion si dimpotriva e de bine.Suntem credinciosi si credem in Dumnezeu chiar daca preotii sunt cum sunt…Tu faci mereu referire la exceptiile din cler dar nu toti preotii sunt asa cum ii vezi tu…Iar faptul ca daca vrei sa fii credincios sa fii pt tine ca nu e nevoie de biserica si preoti iar nu e bine pt ca fata Sf.Liturghie nu exista mantuire,n-ai cum sa ajungi in rai…sa stii ca nu-i asa usor sa intri in gratiile lui Dumnezeu.Poate tu ai citit doar Biblia doar ca o oarecare alta carte dar nu se citeste asa…iti trb o oarecare pregatire inainte…
  Nu stiu, sunt multe de zis pe tema asta dar sa stii ca nu ai dreptate mereu in privinta asta…Nu te-ai “documentat” destul.Oricum este foarte greu sa intelegi anumite lucruri care exista dar nu le poti dovedi….

 194. Skates spune:

  Din pacate oricine are la indemana o biblie iti poate demonta argumentele cu citate mizere si apoi iti va spune ca biblia e cuvantul domnului, ca n-ai dreptate si ca o sa ajungi in iad.
  Spre exemplu (si nu voi continua, fiindca sunt de parere ca biserica este o institutie care perversteste si complica ceea ce ar trebui sa fie de la sine inteles: bunatatea): toti, cand ne nastem, se presupune ca mostenim pacatul ala vechi, de la adam si eva. Asa ca ne nastem pacatosi, iar prin botez se iarta pacatele alea cu care noi n-am avut nimic de-a face. De-aia nu se face slujba daca moare un copil nebotezat, fiindca undeva, candva, e posibil ca doi evrei sa fi mancat un mar la indemnul unui sarpe, iar un nene cu barba s-a suparat pe toti spermatozoizii de-atunci si pana acum.

 195. Catalin spune:

  Cel mai tare post al tau de pana acum. Felicitari!!! Gandeam astea de mult, dar parca tu le-ai exprimat si mai bine.Adaugă un comentariu

 

Anunţă-mă despre viitoarele comentarii

 

 

Copyright © 2008-2012 Mihai Bendeac.Ro Toate drepturile rezervate. Administrat si intretinut de: Oversize